DOLAR
32,2188
EURO
35,0667
ALTIN
2.502,02
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Bebeklerde geçmeyen reflünün nedeni besin alerjisi olabilir!

Uzun müddettir farklı tedavilere karşın bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet bu mümkün! İnek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz eserleri üzere bebeğin hassas olduğu besinlerden uzak durmak şikayetleri hafifletebiliyor. Pekala tedavisi mümkün mü? İşte yanıtları…

Bebeklerde geçmeyen reflünün nedeni besin alerjisi olabilir!
11.12.2023 17:36
0
A+
A-

BEBEKLERDE GEÇMEYEN REFLÜNÜN NEDENİ BESİN ALERJİSİ OLABİLİR!

 

Uzun müddettir farklı tedavilere karşın bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet bu mümkün! İnek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz eserleri üzere bebeğin hassas olduğu besinlerden uzak durmak şikayetleri hafifletebiliyor. Pekala tedavisi mümkün mü? İşte yanıtları…

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Reflü, mide içeriğinin midede kalması gerekirken yemek borusuna kaçması olarak biliniyor. Tıbbi ismi ile Gastroösefageal reflü (GÖR) çocuklarda bir sindirim sistemi bozukluğu olsa da belirtileri ve sonuçları bakımından, bedenimizde sindirim sistemi dışındaki organ ve sistemleri de önemli biçimde etkileyebilmekte hatta ani bebek vefatlarına dahi neden olabilmektedir. Her kusmayı reflü olarak görmek elbette mümkün değildir. Zira kusma sağlıklı bebeklerde fizyolojik bir olaydır ve ekseriyetle birinci iki yaş içinde resen düzelir. Yalnızca tekrarlayan kusma olması bebeklerde reflü teşhisi için kâfi değildir. Beslenme sonrası kusmalar üç aydan küçük bebeklerin yarısında, 1 yaşına kadar üçte birinde görülür. Hatta bebeklerin %5-10’unda 1 yaşından sonra da devam eder. Ancak kusmalar geçmez ve sıklığı artarsa ya da bebek tertipli kilo almaz büyümesi etkilenirse gastroösefageal reflü (GÖR) hastalığı olarak değerlendirilmelidir.   

 

BEBEĞİNİZDE YEME REDDİ VARSA…

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu reflü hastalığı olan bebeklerde mama reddi, ağlama, huzursuzluk, bulantı, fışkırır halinde kusma, olağan kilo alımının olmaması üzere şikayetlerin görülebildiğini, bebeklerde beslenme zahmetinin en sık nedenlerinin reflü hastalığı ve besin alerjileri olduğunu söyledi. Kanlı kaka, çok ağlama, huzursuzluk, kusma, kabızlık, karın ağrısı, büyüme ve beslenme zahmetlerinin besin alerjilerinde temel belirtiler olduğunu tabir eden Nacaroğlu, “Hem besin alerjilerinde hem de reflü hastalığında klinik bulgular tıpkı olabilir. Besin alerjisinin birtakım tiplerinde yemek borusu, alerjiye mahsus hücrelerle iltihaplanır. Mama yemek borusundan geçerken acı verdiği için çocuk yemeği görünce ağlamaya başlar. Bu durumda reflü düşünülüp tedavi verilmektedir fakat neden olan alerjik besinler elimine edilmedikçe reflü tedavisi ile şifa sağlanamaz. Besin alerjilerinden sorumlu esas besinleri inek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz eserleri olarak sıralayabiliriz. Reflü tanısı konulmuş bebeklerin birçoğunda tedaviye gerek duyulmaz. Fakat reflü şiddetli ise ve bebeğin büyümesi etkileniyor ise tedaviye başlanır. Önemli reflüsü olan ve tedavi ile düzelmeyen bebeklerde besin alerjisi olduğu düşünülür ve kesinlikle bir uzmana danışılması gerekir” diye konuştu.

 

Nacaroğlu, yetişkinlerde de olduğu üzere reflü tedavisine öncelikle ömür biçiminde ve beslenmede değişiklik yapılarak başlandığını ve aşağıdaki tavsiyelerin yarar sağlayabileceğini tabir etti: 

  • Bebeklerin beslendikten sonra gazının çıkarılması ve çabucak yatırılmaması,
  • Yatak başının yaklaşık 30-40 derece kadar kaldırılması yararlı olacaktır.
  • Emzik kullanımı mide boşalımını artırdığı için reflüyü azaltabilir.
  • Mama alan bebeklere antireflü mamalar verildiğinde reflü azalabilir.
  • Anne sütü alanlara kıvam arttırıcı verilerek reflü azaltılabilir.
  • Yatış konumu olarak yüz üstü yatış sırtüstüne nazaran reflüyü azalttığı gösterilmiştir. Fakat ani bebek vefatına yüz üstü yatış sebep olduğundan çok dikkatli olunmalıdır.
  • Evde sigara içilmemelidir.
  • Anne sütü veren annelerin kafein ve çikolata üzere yiyecekleri çok tüketmemeleri gerekir.
  • Daha büyük çocuklarda çikolata, kafein üzere yiyecekler tüketilmemelidir. Yatmadan bir saat evvel yemek yememeli, sol yana yatmalı ve yatağın baş kısmı yükseltilmelidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.