DOLAR
32,2029
EURO
35,0702
ALTIN
2.520,86
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Çocuklarda sinsi göz hastalığına dikkat !

Çocukluk çağının en yaygın hastalıklarından biri olan göz tembelliği çok sık gözden kaçtığından ileride tedavisi şiddetli bir hal alabildiği üzere kalıcı görme kaybına da yol açabiliyor.  

Çocuklarda sinsi göz hastalığına dikkat !
15.12.2023 13:00
1
A+
A-

ÇOCUKLARDA SİNSİ GÖZ HASTALIĞINA DİKKAT!

 

Çocukluk çağının en yaygın hastalıklarından biri olan göz tembelliği çok sık gözden kaçtığından ileride tedavisi güçlü bir hal alabildiği üzere kalıcı görme kaybına da yol açabiliyor.  Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy Hastanesi) Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, gözde tek ya da çift taraflı görme sertliğinin azalmasının göz tembelliğine (ambliyopi) işaret ettiğini belirterek “Göz tembelliği temel olarak beyinde görme ile ilgili alanların işlevlerinin gelişememesidir. Hastalığa geç teşhis konulması gecikmiş tedavi manasına gelir ki bu da tedaviye sıkıntı karşılık verilmesine yol açar. Bu nedenle tüm çocukların doğum ile bir arada 3. ve 6. ay da dahil olmak üzere her yıl 6 yaşına kadar rutin göz muayenesinin kesinlikle yapılması gerekir” diyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz çocuklarda göz tembelliğini anlattı, anne babalara kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu. 

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

 

Halk ortasında ‘göz tembelliği’ olarak isimlendirilen, tıptaki ismiyle ‘ambliyopi’ ülkemizde yaygın görülen hastalık. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde sık rastlanan bu değerli sorunun 9 yaşına kadar teşhis konulması durumunda kolaylıkla tedavi edilebildiğini belirten Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, buna rağmen teşhiste geç kalındığında tedavi talihinin kaçırılabildiğini söylüyor. Göz tembelliğinin çocuğun ileriki hayatında meslek seçiminde bile karşısına bir sorun olarak çıkabilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Şahbaz şöyle konuşuyor: “Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel ikaz alan çocuklar, bu iki gözden gelen imgeleri beyinde birleştirip tek bir manzara olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimine mani olan her durum göz tembelliği (ambliyopi) ile sonuçlanır. Göz tembelliği temel olarak beyinde görme ile ilgili alanların işlevlerinin gelişmemesi, gözlerde tek taraflı yahut çift taraflı görme sertliğinde azalmadır. Erken teşhis ve tedavi ile göz tembelliğini tedavi etmek mümkündür. Göz tembelliğinin çocukluğun erken birinci yıllarında (8-9 yaş) tedavi edilebileceği kritik bir devir vardır.”

 

6 yaşına kadar yılda bir nizamlı muayene şart!

 

Gözlerde kayma (şaşılık) olması, iki gözün gözlük numalarının birbirinden çok farklı olması, göz kapağında düşüklük yahut doğumsal kataraktın göz tembelliğinin esas nedenleri ortasında yer aldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Şahbaz “Göz tembelliğinin nedeni şaşılık yahut göz kapağında düşüklük ise aile bu tıp durumları ekseriyetle fark eder ve çocuğunu göz hekimine muayeneye getirir; hasta, teşhisini alır ve gerekli tedavisi başlar. Fakat göz tembelliğinin nedeni iki gözün gözlük numarası ortasında farklılık yahut yüksek gözlük numarası ise çocuğun dış görünüşünde farklılık olmadığı için dışarıdan ailenin anlaması mümkün değildir. Çoklukla bu durumlarda, rutin göz muayenesi yapılmamışsa çocuk geç teşhis alabilir” diyor. Geç teşhis alınmasının gecikmiş tedavi manasına geldiğini, bunun da tedaviye sıkıntı yanıt verilmesine yol açtığını vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, bu nedenle tüm çocukların doğum ile bir arada 3. ve 6. ay da dahil olmak üzere her yıl 1-6 yaş ortasında rutin göz muayenesi olmasının son derece kıymetli olduğunu söylüyor.

 

Tedavide 9 yaş kritik sınır!

 

Erken teşhis ve tedavi ile göz tembelliğinin tedavi edilebildiğini, bilhassa 9 yaşına kadar tedavi edilebildiği kritik bir devir olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, öncelikle göz tembelliğine neden olan hastalığın tedavi edildiğini söylüyor. Kritik yaş periyodu sonrası 12 yaşından itibaren hastalarda göz tembelliğinin kesin bir tedavisinin olmadığını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Şahbaz şöyle konuşuyor: “9 yaşına kadar olan devirde öncelikle göz tembelliğine neden olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Buna neden olan şaşılık yahut göz kapak düşüklüğü ise, öncelikle bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir. Gerekirse gözlük kullanımına başlanır ve daha sonra hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine nazaran belirlenen müddetlerle sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır. Kapama tedavisi ile birlikte CAM tedavisi de uygulanabilmektedir. Fakat 12 yaşından sonra birtakım Nörovizyon tedavisi üzere sistemlerle çok az da olsa olumlu sonuçlar alınsa da çoğunlukla kesin tedavi imkanı ortadan kalkmaktadır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.