DOLAR
32,1961
EURO
35,0588
ALTIN
2.507,13
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Çocukluk travmaları kekemeliği ortaya çıkarıyor

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Lisan ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar, kekemeliğin ruhsal nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çocukluk travmaları kekemeliği ortaya çıkarıyor
31.10.2023 18:36
0
A+
A-

Çocukluk travmaları kekemeliği ortaya çıkarıyor

 

Kişilerin kekemelikleri tıpkı parmak izleri üzere kendine özel

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kekemelik, konuşma akıcılığının bozulmasıyla karakterize edilen bir lisan ve konuşma bozukluğu olarak tanımlanabiliyor. Kekemeliğin direkt ruhsal sebeple ortaya çıkar denilemeyecğini belirten Uzman Lisan ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar,  psikolojik sebeplerin sadece varolan akıcılık bozukluğunun şiddeti, sıklığı, ortaya çıkışı üzere özelliklerini etkileyebileceğini söylüyor. Dündar, çocukluk periyodu tecrübeleri yahut travmalarının kekemeliğin ortaya çıkmasının gözle görünür hale gelmesinde tesirli olabileceğine dikkat çekiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Lisan ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar,

kekemeliğin ruhsal nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Psikolojik nedenlerle ilişkilendirilebiliyor

Kekemeliğin, konuşma akıcılığının bozulmasıyla karakterize edilen bir lisan ve konuşma bozukluğu olarak tanımlanabileceğini söz eden Dündar, kelamlarına şöyle devam etti:

“Akıcılık bozukluklarından olan kekemelik genetik faktörler, beyin fonksiyonları, çevresel şartlar ve lisan gelişimi üzere çeşitli faktörlerle ilişkilendirildiği üzere ruhsal nedenlerle de ilişkilendirilebilir. Fakat kekemelik direkt ruhsal sebeple ortaya çıkar diyemeyiz. Ruhsal sebepler sırf var olan akıcılık bozukluğunun şiddeti, sıklığı, ortaya çıkışı üzere özelliklerini etkileyebilir.”  

Çocuklu devri travmaları tesirli mi?

Kekemeliğin ortaya çıkmasında çocukluk periyodu travmalarının rolüne işaret eden Dündar, “Çocukluk periyodu tecrübeleri yahut travmaları, hayatımızın pek çok alanını olduğu üzere lisan ve konuşma gelişimimizi de etkileyebilir fakat şahısta kekemeliği yoktan var etmez. Bunun yerine kekemeliğin ortaya çıkmasının gözle görünür hale gelmesinde tesirli olabilir ya da belirtileri olumsuz manada tetikleyebilir.” formunda söz etti.

Terapi süreci şahsa özel

Kekemeliğin tedavisi hakkında bilgi veren Dündar, “Kişilerin kekemelikleri tıpkı parmak izleri üzere özgündür bu sebeple de terapi süreçlerinin de birebir formda bireye özel olması gerekir. Bu alanda kullanılan, konuşmanın daha akıcı gelmesini hedefleyen teknikleri içeren pek çok yaklaşım olmakla birlikte izlenecek en gerçek yol bir lisan ve konuşma terapistinden kıymetlendirme alarak kekemeliğin ve kişinin özelliklerine uygun bir terapi planlaması yapmak olacaktır.” dedi.

Erken müdahale son derece önemli

Kekemelik tedavisinde erken müdahalenin değerine de vurgu yapan Dündar, şunları kaydetti:

“Erken müdahale, kekemeliğin tesirlerini azaltmak ve terapi sürecini kolaylaştırmak açısından büyük ehemmiyet taşır. Kekemelik belirtilerinden şüphelenildiğinde, ebeveynlerin bir lisan ve konuşma terapisi uzmanına başvurması ve terapist ile iş birliği içinde çocuğu desteklemesi son derece değerlidir. Bu süreçte ebeveynler sabırlı ve destekleyici olmalı, çocuğun konuşma akıcılığının ve kendine inancının arttırılmasına yer hazırlayacak bir ortam oluşturmalıdırlar. Tüm bunların temelinde de uygun lisan ve konuşma terapisi seçeneklerine erişim sağlanmasını içeren bir yaklaşım benimsenmelidir.”

Dündar, yetişkinlik devrinde kekemelikle başa çıkmak, lisan ve konuşma terapisi sürecine değinerek, “Yetişkinlik devrinde kekemelikle başa çıkmak bazen sıkıntı olabilir zira bu durum toplumsal etkileşimler ve mesleksel muvaffakiyetler üzerinde olumsuz tesirler yaratabilir. Lakin bu terapi sürecinin de yarar sağlamayacağı manasına gelmemektedir. Şahsa uygun sürecin hakikat formda bir lisan ve konuşma terapisti ile planlanması, bireyin günlük ömrüne uyarlanması, kişinin iş ve toplumsal hayatını da içine alacak halde destekleyici bir yaklaşım benimsenmesi ile yetişkinlik periyodunda de kekemeliğin ömür kalitesi üzerindeki olumsuz tesirleri ile baş etmek mümkündür.” biçiminde kelamlarını tamamladı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.42724

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.