DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

DEÜ’nün Uyku Apnesi Projesine TÜSEB’den Destek

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Obstrüktif Uyku Apnesi’nin (OSA) teşhisini kolaylaştıracak klinik araştırma projesine, Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) takviye geldi. Uyku sırasında teneffüsün durması yahut yavaşlaması olarak gelişen OSA’nın teşhisinde kıymetli gelişmeler kaydetmesi beklenen projenin TÜSEB tarafından bilimsel değerlendirmesi tamamlanırken, belirlenen eşik bedel üzerinde puan alan proje dayanağa uygun görüldü.

DEÜ’nün Uyku Apnesi Projesine TÜSEB’den Destek
27.02.2024 16:48
3
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Obstrüktif Uyku Apnesi’nin (OSA) teşhisini kolaylaştıracak klinik araştırma projesine, Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) dayanak geldi. Uyku sırasında teneffüsün durması yahut yavaşlaması olarak gelişen OSA’nın teşhisinde kıymetli gelişmeler kaydetmesi beklenen projenin TÜSEB tarafından bilimsel değerlendirmesi tamamlanırken, belirlenen eşik kıymet üzerinde puan alan proje takviyeye uygun görüldü.

Türkiye’nin saygın bilim markalarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Obstrüktif Uyku Apnesi’nin (OSA) teşhisini kolaylaştıracak klinik araştırma projesine, Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) takviye geldi. Uyku sırasında teneffüsün durması yahut yavaşlaması olarak gelişen OSA’nın teşhisinde kıymetli gelişmeler kaydetmesi beklenen projenin TÜSEB tarafından bilimsel değerlendirmesi tamamlanırken, belirlenen eşik paha üzerinde puan alan proje dayanağa uygun görüldü. Hastalığın teşhisini kolaylaştıracak ve kullanılan anestezik ilaçların güvenliğini ve aktifliğini karşılaştıracak araştırma kapsamında Faz-3 klinik çalışmalar da yapılacağını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık  Bilimleri Enstitüsü Temel Hudut Bilimleri Doktora programı öğrencisi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Hasret Öner, “Simüle edilmiş doğal uyku sırasında hangi segment yahut segmentlerde tıkanıklık olduğunun gösterilmesi OSA hastalarında yanlışsız teşhis konulmasını ve cerrahi muvaffakiyet bahtını artıracaktır. Dolaylı olarak hastalığın da teşhis ve tedavisinde maliyet yükü azalacaktır” dedi.

“TOPLUMDA TEŞHİS EDİLEMEMİŞ ORAN FAZLA”

Günümüzde artan obezite ve yaşlı nüfus nedeni ile her dört yetişkinden birinin Obstrüktif Uyku Apnesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Öner, “Üstelik hastalığın teşhisindeki zahmetler nedeniyle toplumda teşhis edilememiş OSA hasta oranının oldukça fazla olduğu düşünülmektedir. Araştırma projemiz bu sıkıntılara da kolaylıklar sağlayacaktır. OSA hastalarının uykuda teneffüsün durması yahut yavaşlaması üzere önemli meselelerinin yanı sıra, hipertansiyon, iskemik kalp hastalığı, inme ve aritmiler dahil olmak üzere kalp damar sıhhatini etkileyecek birçok hastalıkla da birlikteliği vardır. Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir durum” bilgisini paylaştı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Proje ayrıntılarını da paylaşan Öner, “Projemizin tam ismi, ‘İlaçla İndüklenen Uyku Endoskopisinde Doğal Uyku Simülasyonunun Sağlanmasında Propofol, Deksmedetomidin, Deksmedetomidin ve Remifentanil Kombinasyonunun Karşılaştırılması: Tek Merkezli, Ardışık Çapraz Dizaynlı, Üç Kollu, Açık Etiketli bir Faz III Klinik Araştırma’ biçiminde. Sorumlu araştırmacı olarak vazife aldığım projenin araştırma grubunda ise DEÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Yeşim Tunçok, Prof. Dr. Pembe Keskinoğlu, Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit ve Prof. Dr. Ali Necati Gökmen bulunuyor. Kıymetli hocalarıma, bilimsel seyahatime mentorluk yapmaları, yolumu aydınlatmaları ve projede her türlü bilimsel takviyesi sağlamalarından ötürü da teşekkür ediyorum” tabirinde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.