DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Doç. Dr. Er Güneri “Afet sonrası menstrüel hijyen eksikliği kadınların üreme sağlığını etkiliyor”

Proje takımını tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin bilhassa sıhhat alanına yönelik projeleri TÜBİTAK nezdinde kabul görmeye devam ediyor.

Doç. Dr. Er Güneri “Afet sonrası menstrüel hijyen eksikliği kadınların üreme sağlığını etkiliyor”
01.02.2024 11:24
1
A+
A-

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Bayan Sıhhati ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yürütücülüğünü yaptığı “Afet Sonrası Sarsıntı Bölgesinde Yaşayan Üreme Çağındaki Bayanların Menstrüel Hijyen Uygulamalarının ve Gereksinimlerinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 – B Süratli Takviye Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile afet sonrası sarsıntı bölgesinde konteyner kentte yaşayan üreme çağındaki bayanların menstrüel (adet dönemi) hijyen uygulamalarının ve muhtaçlıklarının belirlenmesi amaçlanıyor.

Proje grubunu tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin bilhassa sıhhat alanına yönelik projeleri TÜBİTAK nezdinde kabul görmeye devam ediyor. Hemşirelik Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yürüttüğü proje, afet sonrası bayan sıhhatini yakından ilgilendirirken değerli bir hususa da dikkat çekiyor. Başarılarından dolayı hocamızı ve takımını tebrik ediyorum” dedi.

Dünyada afetlerin şiddetinin ve sıklığının giderek arttığını belirten Doç. Dr. Sezer Er Güneri, “Bu durum toplum sıhhati üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Doğal afetlerin yol açtığı ziyanlar, farklı insan kümeleri ortasında adil değildir. Daha fazla kırılganlığa ve kaynaklara daha az erişime sahip olan bayanlar, ekseriyetle doğal afetlerin mağdurları olarak görülmektedir. Global olarak bayan nüfusunun yaklaşık yarısı üreme çağındadır, yani menstrüasyon olağan hayatlarının bir kesimidir. Münasebetiyle afet bölgesinde hayatta kalan bir bayanın temel gereksinimlerinden birisi de menstrüel hijyen ihtiyacıdır. Menstrüasyonun onurlu bir biçimde yönetilmesi en âlâ vakitlerde bile sıkıntı iken kriz vakitlerinde daha da karmaşık bir hal alır” dedi.

“Yetersiz hijyen pek çok enfeksiyona yol açıyor”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

 Menstrüel Hijyen İdaresi (MHM) olgusundan bahseden Doç. Dr. Er Güneri, “MHM; bayanların ve ergenlik çağındaki kız çocuklarının kanı emmek yahut toplamak için pak bir mesturem idare materyali kullanması ve bu gerecin menstrüasyon periyodu boyunca gerektiği sıklıkta mahremiyet içinde değiştirilebilmesi, gerektiğinde bedeni yıkamak için sabun ve su kullanılması ve kullanılmış menstrüel idare materyallerinin atılması için tesislere erişimlerinin olması olarak tanımlanmaktadır. MHM, üreme çağındaki bayanları ilgilendiren değerli bir bahis olmasına karşın, afet sonrası müdahalelerde ekseriyetle göz arkası edilmektedir. Besin, barınma, korunma ve sıhhat üzere temel muhtaçlıklar için materyal dağıtımı yapılmaya çalışılırken menstrüel hijyene çok az dikkat edilmektedir. Menstrüel hijyenin yönetilmemesi, bayanın üreme sıhhatini etkilerken tıpkı vakitte menstrüasyon atıklarının uygunsuz bertaraf formülleri de toplum sıhhatini etkilemektedir. Menstrüel hijyen ve üreme sıhhati ortasındaki bağ güçlü olduğundan, alt üreme yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve olumsuz gebelik sonuçlarına yol açan enfeksiyonlar, hijyenik olmayan materyallerin kullanımından kaynaklanabilir. Bu yüzden afet sonrası bayanların menstrüel hijyen uygulamaları ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. Biz de bu projede, afet sonrası zelzele bölgesinde yaşayan üreme çağındaki bayanların menstrüel hijyen uygulamalarının ve gereksinimlerinin belirlenmesini amaçlıyoruz. Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlandı” dedi.

Yaklaşık bir buçuk yıl sürecek olan proje; Malatya İnönü Üniversitesi Teknoparkında yürütülecek. Projede Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yanı sıra bursiyer olarak Beyza Başpınar yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.