DOLAR
32,2073
EURO
35,0706
ALTIN
2.536,10
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ev sahipliğinde göç olgusuna ve mültecilik kavramına bilimsel bir perspektifte dikkat çekmek için düzenlenen ‘Uluslararası Göç Sempozyumu’ tamamlandı

DEÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen disiplinler ortası sempozyumun açılış oturumuna; Romanya evvelki Başbakanı Prof. Dr. Adrian Nastase’nin yanı sıra Harvard, Paris ve Lübnan üniversitelerinden akademisyenler de davetli konuşmacı olarak katıldılar.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ev sahipliğinde göç olgusuna ve mültecilik kavramına bilimsel bir perspektifte dikkat çekmek için düzenlenen ‘Uluslararası Göç Sempozyumu’ tamamlandı
05.04.2024 18:48
0
A+
A-

DEÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen disiplinler ortası sempozyumun açılış oturumuna; Romanya evvelki Başbakanı Prof. Dr. Adrian Nastase’nin yanı sıra Harvard, Paris ve Lübnan üniversitelerinden akademisyenler de davetli konuşmacı olarak katıldılar.

Türkiye’den ve 18 farklı ülkeden 100’e yakın akademisyenin yer aldığı sempozyumda, göç olgusunun mevcut durumu, mülteci hukukunda bayan, kültürel entegrasyon, istihdam, toplumsal değişim, memleketler arası mülteci hukuku ve muhafaza önlemleri üzere hususlara yönelik sunumlar gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) konut sahipliğinde göç olgusuna ve mültecilik kavramına bilimsel bir perspektifte dikkat çekmek için düzenlenen ‘Uluslararası Göç Sempozyumu (DEU-International Symposium On Migration)’ tamamlandı. DEÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda 3-4 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen disiplinler ortası sempozyumun açılış oturumuna; Romanya evvelki Başbakanı Prof. Dr. Adrian Nastase’nin yanı sıra Harvard, Paris ve Lebanese (Lübnan) üniversitelerinden akademisyenler de davetli konuşmacı olarak katıldılar. DEÜ Üst İdaresi, DEÜ akademik ve idari takımı, öğrenciler, Türkiye’den ve 18 farklı ülkeden 100’e yakın akademisyenin yer aldığı sempozyumda, göç olgusunun mevcut durumu ele alınırken; mülteci hukukunda bayan, kültürel entegrasyon, istihdam, toplumsal değişim, milletlerarası mülteci hukuku ve muhafaza önlemleri üzere bahislere yönelik sunumlar gerçekleştirildi.

DEÜ’DEKİ İKİNCİ BÜYÜK GÖÇ SEMPOZYUMU
Sempozyumun açılış oturumunda konuşan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz, dünya genelinde milyonlarca insanın göç sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Göçmen zıddı ve ırkçı siyasetlerin dünya ölçeğinde süratle yayıldığını ve dünya için kıymetli bir sorun haline geldiğini söz eden Korkusuz, “Bu bağlamda maalesef dünyamız insani bedellerden uzaklaşan bir yapıya gerçek gidiyor. Birleşmiş Milletler tarafından çıkarılan göç raporu dışında dünyanın pek de önemsemediği bir alanı akademisyenler olarak tartışıyor, bilimsel istikametten değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu sempozyumumuz, bu alanda gerçekleştirdiğimiz ikinci büyük sempozyum olma özelliğini taşıyor. 2021 yılının sonunda dünya genelinde, çatışmalar, şiddet, zulüm korkusu ve insan hakları ihlalleri nedeniyle konutlarından zorla kaçmak zorunda kalan insanların toplam sayısı 89.3 milyona ulaştı. Bu, on yıl evvel zorla yerinden edilmiş olarak kalan 42.7 milyon beşerden daha fazla olup, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en yüksek sayıdır. Birleşmiş Milletler iddialarına nazaran, 2050 yılında tıpkı anda 25 milyon ile 1 milyar ortasında çevresel göçmen olabileceği öngörülmektedir” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

FARKLI DİSİPLİNLERDEN ÇALIŞMALAR
Sempozyumun sınırlama olmaksızın hukuk, sosyoloji, iktisat, antropoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar, siyaset bilimi, milletlerarası ilgiler, insancıl hukuk, mülteci hukuku, tarih üzere farklı disiplinlerde üretilen çalışmalara açık olduğunu kaydeden DEÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili, sempozyum düzenleyicisi Prof. Dr. Sibel İkbal Safi, “Gerçekleştirdiğimiz disiplinler ortası sempozyum; mülteci hukukunda bayan, kültürel entegrasyon, memleketler arası mülteci hukuku da dahil olmak üzere hukuk sistemlerinin söylemsel, tarihi, politik ve toplumsal sonları, kültürel göreli devlet maddeleri, siyasetler, kurumsallaşmış toplumsal normlar, karmaşık çeşitlilik tecrübeleri, Suriye’deki çatışmalar, iklim mültecileri, toplumsal değişim, savaş sonrası travması, sıhhat, siyaset sonuçları üzere sorulara odaklanarak göçün bağlamını daha derinlemesine keşfetmeyi amaçlıyor. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen DEÜ Üst İdaremize ve tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz” tabirinde bulundu.

Romanya evvelki Başbakanı Prof. Dr. Adrian Nastase ise konuşmasında, Türkiye’nin göçmenlerle ilgili siyasetlerinin ve sempozyumun kıymetine değinen bir konuşma gerçekleştirerek, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne konut sahipliği için teşekkür etti. Sempozyumun açılış oturumunun sonunda soru-cevap kısmı yapılırken; DEÜ’nün akademik teşvik müracaatlarında en yüksek puanı elde eden öğretim üyelerine muvaffakiyet dokümanları verildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.