DOLAR
32,2362
EURO
35,0033
ALTIN
2.502,08
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Ebeveynler Çocuktan Gizlice Ayrılmamalı

Ayrılma korkusu, çocuğun akademik performansını etkileyebilir

Ebeveynler Çocuktan Gizlice Ayrılmamalı
09.09.2023 15:24
1
A+
A-

Okula yeni başlayan çocukların ebeveynden yahut bakım veren bireyden ayrılmakta zorlanmasının epey olağan bir durum olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun ebeveynden ayrılma sırasında ağır yansılar ve şiddetli fizyolojik belirtiler göstermesinin okul fobisi yahut ayrılık anksiyetesi işareti olabileceğine dikkat çekiyor. Ayrılma zorluğu yaşayan çocukların inançlı bağlanma problemlerine sahip olabileceğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Ebeveynler çocuktan gizlice ayrılmamalı. Çocuğa kısa açıklamalar yapmak ve okula gitmesi konusunda kararlı bir tavırda olmak gerekir.” ihtarında bulunuyor. Ayrılma telaşının çocuğun akademik performansını etkileyebileceğini lisana getiren Şahin, okula gitmekte direnç gösteren çocukların aile nizamı ile ilgili sıkıntıların da kelam konusu olabileceğine vurgu yapıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, okula yeni başlayan çocuklarda bağlanma sorunu ve okul korkusu meselelerine değindi ve ailelere tekliflerde bulundu. 

Yoğun reaksiyonlar ve şiddetli fizyolojik belirtiler okul fobisi yahut ayrılık anksiyetesi işareti olabilir

Okula yeni başlayan çocukların ebeveynden yahut bakım veren şahıstan ayrılmakta zorlanmasının epeyce olağan bir durum olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Çünkü çocuk daha evvel deneyimlemediği bir ortamda bulunacak ve tanışmadığı şahıslarla bir ortada olacak. Çocuk için ebeveynden ayrılmak zorlayıcı bir durumken, çocuk bir de bu toplumsal korkuları yaşar. Lakin çocuk ebeveynden ayrılma sırasında ağır ağlama krizleri yaşıyorsa bu duruma mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, titreme, terleme üzere daha şiddetli fizyolojik belirtiler de eşlik ediyorsa okul fobisi yahut ayrılık anksiyetesi kelam konusu olabilir.” biçiminde konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bebeğin annesi ile kurduğu bağ çocuğun gelecek yıllardaki alakalarını belirler

Ayrılma zorluğu yaşayan çocukların inançlı bağlanma meselelerine sahip olabileceğine dikkat çeken Şahin, “Güvenli bağlanma hayatın birinci yıllarındaki tecrübelerle bağlantılıdır. Bebek dünyaya geldiğinde annesi ile kurduğu bağ çocuğun gelecek yıllardaki bağlarını belirler. Bebek acıktığında, ağladığında annenin bu muhtaçlığı fark etmesi ve onu sakinleştirmesi, bebeğin fizikî ve duygusal muhtaçlıklarını karşılaması anne ile bebek ortasında bir bağ oluşturur. Bu sayede çocukta, muhtaçlıklarının karşılandığı, dünyada yalnız olmadığı, hem insanların hem de dünyanın muteber olduğuyla ilgili inançların temeli atılır. Bu inanç sistemi çocuğun ilerleyen yıllarda kuracağı ilgileri şekillendirdiği için hayli kıymetlidir.” dedi.

Çocuğun okula gitmesi konusunda kararlı olmak gerekir 

“Güvenli bağlanma sorunu olan çocuk okulu sevmiyor değildir.” diyen Şahin, “Bu tasanın temelinde ebeveynin başına makûs bir şey gelmesi ve böylelikle duygusal açıdan kıymetli olan bu şahıstan ayrılma tasası vardır. Yeni sağlıklı alaka tecrübeleri ile inançlı bağlanma sağlanabilmektedir. Ebeveynler çocuktan gizlice ayrılmamalı, bu çocuğun telaşlarını daha fazla arttır. Çocuğa kısa açıklamalar yapmak ve okula gitmesi konusunda kararlı bir tavırda olmak gerekir.” açıklamasını yaptı.

Okula yönelik olumsuz kanılar çocuğun yanında lisana getirilmemeli 

Ebeveynlerin, çocukların okula ahenk sağlamalarını nasıl destekleyebileceği konusuna değinen Şahin kelamlarını şöyle sürdürdü: “Çocuğa okula gitme gerekliliği açıkça anlatılmalı ve kararlı olunmalı. Tüm aile bireyleri bu mevzuda birebir biçimde davranmalı. Sözel kararlılık ebeveynin davranışına da yansımalı. Tereddütlü bir bakışınız bile telaşları arttırabilir. Şayet yetişkinlerin okula yönelik olumsuz fikirleri var ise bunlar çocuğun yanında lisana getirilmemeli. Çocuğun genel hayatında özerkliği sağlayan tavırda olmak gerekir, çocuğu çok kısıtlamak ve çok hami tavırda olmak sorunu arttıracaktır. Çocuğa sorumluluklar verilmeli ve ebeveynden bağımsız olabildiği çocuğa gösterilmeli. Okula gitmesine yönelik olumsuz tenkit, tehdit, rüşvet üzere usuller katiyen tercih edilmemeli.”

Ayrılma korkusu, çocuğun akademik performansını etkileyebilir

Ayrılma telaşının çocuğun akademik performansını etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Ayrılma telaşı sebebiyle yapılan devamsızlık, okuldan hastalık üzere mazeretlerle erken alınma isteği, gereksiz hekim raporları ile ailenin sorunun sürmesine katkıda bulunması üzere sebepler akademik performansta düşüşe neden olur. Yapılması gereken okul ile iş birliği kurarak çocuğun bir an evvel okula dönmesini sağlamaktır.” dedi. 

Çocukların okula devam etmelerini teşvik edebilmek için ailelerin çocukla sağlıklı bir bağlantı kurması gerektiğini belirten Şahin, “Bu durumun süreksiz olduğu ve aile takviyesi ile üstesinden birlikte gelineceği söylenerek çocuğa umut aşılanmalı. Okul arkadaşları ile yakınlaşması için dışarıda vakit geçirmesine fırsat sağlanmalı. Çocuğu destekleyerek cesaretlendirecek öğretmenleri ile olumlu münasebetler geliştirmesi sağlanmalı. Sabah rutini oluşturarak çocukla birlikte kahvaltı yapmak, okula hazırlanmak süreci kolaylaştırabilir. Fakat sonuç alınamayan durumlarda uzman takviyesine başvurmak gerekir.” biçiminde konuştu.

Yetişkinlerin de gerilimle başa çıkmayı öğrenmesi gerekir 

Okula gitmekte direnç gösteren çocukların aile nizamı ile ilgili sıkıntıların da kelam konusu olabileceğine vurgu yapan Şahin kelamlarını şöyle tamamladı: “Aile bireylerinin geç saatlerde yatıp uyanması, uyku öncesinde yahut çocuk uyandığında gerilimli bir mesken ortamının olması, ebeveynlerin çoğunlukla öfkeli, mutsuz, yorgun yüz sözleri ile olması çocuğa yansıyabiliyor. Bu sebeple aile dinamiğinin düzenlenmesi, yetişkinlerin gerilimle başa çıkma tekniklerini öğrenmesi gerekir. Bu üzere durumlarda uzman takviyesi almak gerekir. Terapide yetişkinin telaşlı fikirleri ele alınmalı ve alternatif tahlil prosedürleri geliştirmesi sağlanmalı.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.