DOLAR
32,2420
EURO
35,1223
ALTIN
2.507,91
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Ege’den Efeler Yolu kültürel mirasını gençlere aktaran proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Hoş Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa’nın yürütücülüğünü üstlendiği, GSTMF Öğretim Üyesi Dr. Elçin As’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Bir İnteraktif Belgesel Üretim Modeli Araştırması: Efeler Yolu Örneği” isimli projenin çalışmaları  devam ediyor.

Ege’den Efeler Yolu kültürel mirasını gençlere aktaran proje
23.02.2024 17:00
2
A+
A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Hoş Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa’nın yürütücülüğünü üstlendiği, GSTMF Öğretim Üyesi Dr. Elçin As’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Bir İnteraktif Belgesel Üretim Modeli Araştırması: Efeler Yolu Örneği” isimli projenin çalışmaları  devam ediyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen aktiflikte, EÜ GSTMF öğrencileri sanal gerçeklik gözlüğüyle interaktif sinema tecrübesi yaşadı.

Projenin temel gayesinin Efeler Yolu köylerinin sahip olduğu varlıklı kültürel mirası interaktif belgesel aracılığıyla genç jenerasyonlara ve geniş kitlelere aktarmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Parsa, “Ülkemizde interaktif belgesel üretimlerinin sayısının bir oldukça az olmasından ötürü, hem izleyicileri bu yeni belgesel sinema lisanıyla tanıştırmak hem de belgesel yapımcılarına interaktif belgeselin imkânlarını aktarabilmek bu projenin çıkış noktaları ortasında yer alıyor” dedi.

“Öğrencilerimiz interaktif sinema tecrübesi yaşadı”

Prof. Dr. Parsa, “Proje kapsamında aldığımız Meta Quest 3 sanal gerçeklik gözlüğümüzün tecrübesini birinci olarak Fakültemiz öğrencileri yaşadı. Birçok öğrencimiz bu teknolojiyi birinci kere deneyimlemiş oldu. Onların bu teknolojiye duydukları ilgi bizleri epeyce mutlu etti. Projenin sonlanmasıyla öğrencilerimiz, Efeler Yolu’nun interaktif sinemasını de deneyimleme talihine sahip olacaklar. Böylesine yenilikçi bir projeyi desteklemelerinden ötürü Aliye Üster Vakfı’na ve üniversitemize proje geliştirme ekosistemini yerleştiren ve bizleri bu mevzuda her vakit motive eden Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ederiz” diye konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Proje hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Dr. As, “Günümüzde interaktif belgeseller yeni kuşak izleyicilerin beklentilerine karşılık vermeyi ve onları belgeselin içerisinde etkin kılmayı vadediyor. Bu yeni jenerasyon, çok istikametli ve doğrusal olmayan belgesellerin web sitelerine devamlı yeni bilgi temasları eklenebilmekte, güncellenebilen ve genişletilebilen bu kapasiteleriyle, belgeseli bir kere izlenme fikrinden uzaklaştırarak bir nevi belgesele tekrar bir tanımlama getiriyor. Bu projenin interaktif belgesel formunda yapılmak istenmesinin temel gayeleri, memleketler arası standartlarda işaretlenmiş Efeler Yolu kültür rotasının tanıtımına ve markalaşmasına katkı sunmak, Efeler Yolu’nun geçtiği bölgenin kadim pahalarını, tarihi ve kültürel zenginliklerini interaktif belgesel ile ilgi cazibeli hale getirerek, gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.