DOLAR
32,2183
EURO
35,0203
ALTIN
2.500,70
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Enerjisa üretim ve microsoft’tan tüm emea bölgesinde inovasyon ve sürdürülebilirliği destekleyecek iş birliği

Türkiye’nin özel dal önder elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, teknoloji devi Microsoft ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da (EMEA) yenilenebilir güç üretimine ait inovasyon ve sürdürülebilirliği teşvik etmek hedefiyle bir mutabakat imzaladı.

Enerjisa üretim ve microsoft’tan tüm emea bölgesinde inovasyon ve sürdürülebilirliği destekleyecek iş birliği
04.12.2023 18:48
1
A+
A-

ENERJİSA ÜRETİM VE MICROSOFT’TAN TÜM EMEA BÖLGESİNDE İNOVASYON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DESTEKLEYECEK İŞ BİRLİĞİ

 

Türkiye’nin özel dal önder elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, teknoloji devi Microsoft ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da (EMEA) yenilenebilir güç üretimine ait inovasyon ve sürdürülebilirliği teşvik etmek emeliyle bir mutabakat imzaladı. Dubai, BAE’de düzenlenen 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) imzalanan muahede ile Enerjisa Üretim ve Microsoft, Yapay Zeka, GenAI, Copilot, Microsoft Sustainability Manager, Dynamics Assets Management, Managed IT ve OT Security üzere ileri teknolojilerin potansiyelinden yararlanmak için bir iş birliği gerçekleştirecek. Bu iş birliği birebir vakitte Senkron Energy Digital Services’in dijital eser ve hizmetlerinin pazara sunulmasını da kapsıyor.

Anlaşma kapsamında Senkron Energy Digital Services, AI dayanaklı yenilenebilir güç üretimi için Microsoft ile paydaşlık kuracak. Kelam konusu iştirak, yeni teknolojiler ve iş modellerini geliştirecek olmakla birlikte her iki tarafın da sanayi ve teknolojide birbirinin güçlü istikametlerinden yararlanmalarını sağlayacak.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Portföyünü AI dayanaklı verimlilik, bakım ve OT güvenliği de dahil olmak üzere dijital güç santrali idaresi ile yöneten Enerjisa Üretim, daha sürdürülebilir ve yeşil bir gelecek için bu eserleri, hizmetleri ve bilgi birikimini Senkron Energy Digital Services aracılığıyla güç şirketlerinin kullanımına sunacak. Senkron Energy, güç kesiminin bilhassa yenilenebilir güç kaynaklarına yönelik global dönüşümünde faal rol almak üzere Enerjisa Üretim bünyesinde kurulan ve merkezi Hollanda’da bulunan dijital odaklı bir şirket olarak hizmet veriyor.

İş birliği tıpkı vakitte, yenilenebilir güç üretiminde verimliliği artırmak ve dalın gelişimine katkı sağlamak gayesiyle yeni bir Generative AI tabanlı “OnePact AI” uygulamasının güç kesiminde yaygınlaştırılmasını da içeriyor.

“OnePact AI” uygulaması, Enerjisa Üretim’in 20’den fazla güç santralinde operasyonel verimliliği kıymetli ölçüde artırmak gayesiyle 40.000 data noktasından toplanan, operasyonel datalarla birleştirilen ve ilişkilendirilen IoT bilgilerine erişmek ve bunları tahlil etmek için Microsoft’un Azure OpenAI Hizmetini kullanıyor. “OnePact AI” ile kullanıcılar, operasyonel faaliyetleri için büyük bilgi ile direkt sohbet edebilmekte ve Microsoft Azure aracılığıyla güç kesimine yönelik özel tahliller sunmak için Senkron Energy’nin dijital marifetlerinin yanı sıra Enerjisa Üretim’in dal uzmanlığından yararlanmaktadır. “OnePact AI” ayrıyeten, talep ve arz idaresi, dijital güç santrali idaresi ve bakımında verimliliği artırmaktadır.

Şirketler ayrıyeten emisyonlarını azaltmada dataya dayalı kararlar almalarını sağlamak ve AI takviyeli sürdürülebilir güç üretimini ve karbon ticaretini daha da geliştirmek hedefiyle bir Çevresel, Toplumsal ve Yönetişim (ESG) data alanı oluşturmak için bir muahede imzaladı.

 

Sabancı Holding Güç Küme Lideri Kıvanç Zaimler iş birliğine ait şunları söyledi: “Enerjisa Üretim olarak Microsoft ile uzun vakittir farklı alanlarda iş birliklerimiz ve ortak çalışmalarımız oldu. Dijital Enerjisa Üretim vizyonumuz ve teknolojinin tüketicisi yerine üreticisi olma pozisyonumuz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bu stratejik iş birliği, güç bölümünde yeni bir periyodun kapılarını aralıyor.”

 

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl şunları ekledi: ”OnePact AI, GenAI dayanaklı tahlillerle sürdürülebilir bir güç geleceği inşa etme yolunda attığımız büyük bir adım olup, bizi dijital işimizde Türkiye sonlarının ötesinde global bir oyuncu olarak konumlandırmaktadır. Güç bölümünde operasyonel verimliliğin artırılması, güç üretim modellerinin optimize edilmesi ve sürdürülebilir güç kaynaklarının yönetilmesi açısından büyük ehemmiyet taşıyor. Enerji idaresi, talep ve üretim kestirimi, anomali tespiti ve bakım üzere hususlarda GenAI dayanaklı tahliller, kesimin karşılaştığı zorlukların aşılmasında yenilikçi bir rol oynayacak. Senkron Energy Digital Services de güç bölümündeki bilgi birikimini Microsoft Cloud üzerindeki teknik maharetleriyle birleştirerek kısa müddette büyük işlere imza atmış oldu. Bu uygulama ve teknolojiler, daldaki dijital dönüşümü hızlandıracak ve tüm paydaşlar için yeni iş birliklerinin ve fırsatların kapısını açacaktır.”

 

Microsoft EMEA Lideri Ralph Haupter iş birliği ile ilgili yaptığı açıklamada: “İklim değişikliği, içinde bulunduğumuz devrin en değerli sorunu ve üstesinden gelebilmek için süratli, kolektif hareket ve teknik yenilik gerekiyor. Microsoft olarak, sürdürülebilirlik amaçlarımızı gerçekleştirmeye ve paydaşlarımıza da bu mevzuda dayanak olmaya yapay zeka takviyeli tahliller aracılığıyla ilerlemeyi hızlandırarak sürdürüyoruz. Enerjisa Üretim ile COP28’de duyurduğumuz bu iştirak, sürdürülebilir yenilenebilir güç üretimini teşvik etmek için yapay zekayı kullanmaya olan taahhüdümüzün bir göstergesi.’’ dedi.

 

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin ise şunları söyledi: “Bu doğrultuda Enerjisa Üretim ile iş birliğimizi güçlendirmekten, kendilerinin sürdürülebilirlik odaklı yeşil büyüme vizyonunu desteklemekten ve AI takviyeli yenilenebilir güç tahlillerini gerek Türkiye’deki gerekse ülke dışındaki tertiplere sunmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bulut, AI, Microsoft Sustainability Manager’ın yanı sıra uçtan uca IT ve OT güvenliğinin gücünden yararlanan bu paydaşlığın, güç dalında en yüksek uygulama standartlarının belirlenmesinde kıymetli bir rol oynadığına inanıyorum. Microsoft Türkiye olarak gerek AI platformumuz gerekse hizmetlerimiz ile müşterilerimizi ve toplumu olumlu etkilemeye kendimizi gerçek manada adadık”.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.