DOLAR
32,2309
EURO
35,0754
ALTIN
2.505,27
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Faizsiz konut almak isteyenlere ilişkin sözleşme sınırları 7,2 milyon tl’ye yükseltildi

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB), tasarruf finansman dalının gelişimi, gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılaştığı problemlerin çözülmesi için ilettiği görüşlerini kıymetlendiren BDDK, yayımladığı yönetmelik ile sektörün büyümesinin önünü açtı. Tasarruf sahiplerine ek haklar tanınan yönetmelikle, konut ve araçtaki mukavele sonları farklılaştırılarak artırıldı.

Faizsiz konut almak isteyenlere ilişkin sözleşme sınırları 7,2 milyon tl’ye yükseltildi
11.01.2024 18:12
0
A+
A-

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB), tasarruf finansman dalının gelişimi, muhtaçlıklarının belirlenmesi ve karşılaştığı sıkıntıların çözülmesi için ilettiği görüşlerini kıymetlendiren BDDK, yayımladığı yönetmelik ile sektörün büyümesinin önünü açtı. Tasarruf sahiplerine ek haklar tanınan yönetmelikle, konut ve araçtaki mukavele sonları farklılaştırılarak artırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Konseyi (BDDK), Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) tasarruf finansman dalının büyümesi, muhtaçlıklarının belirlenmesi ve karşılaştığı sıkıntıların çözülmesi ismine ilettiği tekliflerini inceleyerek, “Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Asılları Hakkında Yönetmelik”te değişikliğe gitti. 

FKB İdare Konseyi Lideri Ali Emre Ballı, tasarruf finansman dalının gelişimine yönelik uzun müddettir üzerinde çalıştıkları görüşlerini münasebetleri ile BDDK’ye sunduklarını belirterek, “BDDK’nın tekliflerimizi incelerek hazırladığı ve Resmî Gazete’de yayımlanan Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Asılları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te müşteri haklarının korunması, konut ve araçtaki mukavele hudutlarının farklılaştırılarak artırılması, risk kümesi ve mensuplarına ait sınırlamaların getirilmesi, tasarruf fon havuzlarının değerlendirilme ve dağıtım temelleri ile mali rasyoların güncellenmesi hususları ele alındı” dedi. Ballı, “Son periyotlarda gayrimenkul ve araç fiyatlarındaki artış, 1 milyon TL kontrat hudutlarının artırılması muhtaçlığını mecburî kıldı. Yönetmelik ile kontrat tavanları TÜİK’in Aralık 2023 ÜFE oranı olan yüzde 44,22’ye nazaran artırılarak, konut için 7 milyon 211 bin TL’ye ve taşıt için ise 2 milyon 884 bin 400 TL’ye yükseltildi. Yeniden müşteri haklarının daha şeffaf bir halde ele alınması, risk kümesi tarifinin getirilmesi ve finansal rasyoların gözden geçirilmesi, kesimimize ve tüm paydaşlarımıza olumlu katkı sağlayacak” diye konuştu. 

Öte yandan yönetmelik ile tasarruf finansman müşterilerinin uzaktan kontrat yapmasının önü açıldı. Tasarruf finansman müşterisinin tahsisata hak kazanmasından sonra ödemesinin en geç bir ay içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiği karar altına alındı. Müşterilere, tasarruf finansman kontratının tasarruf periyodu bitimine kadar konut, çatılı iş yeri yahut taşıttan oluşan finansman konusunu bir sefere mahsus olmak üzere değiştirebilme hakkı tanındı. Ayrıyeten tasarruf finansman dalı için birinci sefer risk kümesi tanımlaması yapılan yönetmelik ile risk ağırlaşmasını önlemek hedefiyle şirketlerin, risk kümelerine ve kendinin dahil olduğu risk kümesi ile mensuplarına sağlayabileceği finansmanlara ait yöntem ve asıllar belirlenmiş oldu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.