DOLAR
32,2205
EURO
35,1267
ALTIN
2.528,99
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Güvenli online alışverişin 8 yolu  

Her yılın Kasım ayında pek çok ülkede markalar, mağazalar ve e-ticaret siteleri  indirim fırsatları sunuyor. İndirimle canlanan  alışveriş fırsatlarından siber hatalılar da kendilerine yarar sağlamaya çalışıyor. ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban,  dolandırıcılara karşı ihtarlarda bulunarak inançlı online alışveriş yapmanın yollarını aktardı.

Güvenli online alışverişin 8 yolu  
24.11.2023 19:48
3
A+
A-

Güvenli online alışverişin 8 yolu

 

Her yılın Kasım ayında pek çok ülkede markalar, mağazalar ve e-ticaret siteleri  indirim fırsatları sunuyor. İndirimle canlanan  alışveriş fırsatlarından siber hatalılar da kendilerine yarar sağlamaya çalışıyor. ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban,  dolandırıcılara karşı ihtarlarda bulunarak inançlı online alışveriş yapmanın yollarını aktardı.

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Tüm dünyada Kasım ayının dördüncü yahut son cuması Kara Cuma (Black Friday) ve onu izleyen pazartesi günü de Siber Pazartesi (Cyber Monday) olarak anılıyor. Birinci olarak ABD’de ortaya çıkan ve alışveriş çılgınlığının yaşandığı bu günlerde bilhassa giysi, kozmetik, elektronik üzere kategorilerde büyük indirimler yapılıyor. 

 

Türkiye’de de Efsane, Harika yahut Olağanüstü Cuma üzere başlıklarla sunulan fırsatlardan ne yazık ki siber hatalılar da yararlanmaya çalışıyor. Siber hatalılar, online alışveriş yapanların kimlik yahut kredi kartı bilgilerine ulaşarak, gelir elde etmeye çalışıyor. 

 

Korunmak için ne yapmalı? 

ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, online alışveriş yaparken siber atakların amacı olmamak ve inançlı alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı: 

 

Bildiğiniz yerden alışveriş yapın. Güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve beklenen problemleri çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve muteber e-ticaret sitelerini tercih edin.

Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet teması, online ödemeler için yeteri kadar inançlı değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza ferdî temasınız yoluyla erişmeniz daha inançlı bir seçenektir.

Alışverişte kendi aygıtlarınızı kullanın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz yahut akıllı telefonunuz olsun, alışverişi kendi aygıtınızla yapın. Aygıtın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler üzere yerlerdeki aygıtlardan finansal süreç yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun. 

Kredi kartı yahut sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma süreçleri, vadesiz yahut tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha inançlıdır. Limiti sınırlanmış kredi kartı yahut sanal kredi kartı kullanırsanız, riskinizi azaltırsınız.

Güvenlik yazılımınız aktüel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla kollayıcı katmana sahip sağlam ve yeni bir internet güvenliği tahlili yükleyin. Tercihen bu tahlil, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de müdafaa hizmeti sunan bir tahlil olsun. 

Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar düzgün bir teklif alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza uydurma indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu geçersiz indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları üzere kritik bilgileri toplayan düzmece web sitelerine yönlendirirler. 

Online adres çubuğunu her vakit denetim edin. Size muteber  alışveriş ortamı sunan ve mümkün problemleri çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve emniyetli e-ticaret sitelerini tercih edin. Lakin tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile önlemi elden bırakmayın. Düzmece siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için basitçe tespit edilebilirler.

Alışverişten sonra ekstrelerinizi denetim edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini denetim etmek, bilhassa olağana nazaran ağır alışveriş yapılan periyotların akabinde her vakit güzeldir. Bunu yaparken, online bankacılığa inançlı bir halde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir formda korunduğunu denetim edin. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.