DOLAR
32,2039
EURO
35,1021
ALTIN
2.518,46
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

İyi bir kahvaltı zihni güçlendiriyor

Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve tertipli beslenme olmadığı vakit beyin de öteki sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor.

İyi bir kahvaltı zihni güçlendiriyor
01.12.2023 11:24
3
A+
A-

İYİ BİR KAHVALTI ZİHNİ GÜÇLENDİRİYOR

 

Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve sistemli beslenme olmadığı vakit beyin de öbür sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor. Bilhassa çocuklarda, yeni şeyleri anlamakta zorlanmaya, odaklanma sıkıntılarına ve hatırlamayı sağlayan bellek kapasitesinde azalmaya yol açıyor. Liv Hospital Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Karlı çocuklarda kahvaltının ehemmiyetini anlattı.

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Her sabah istikrarlı bir kahvaltı şart

Yeterli ve istikrarlı beslenme için dört temel besin kümesinden her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin kümesi; süt ve eserleri kümesi, et -yumurta – kuru baklagiller kümesi, zerzevat ve meyve kümesi, ekmek ve tahıllar kümesi olarak belirlenmiştir. Günün birinci öğünü olması sebebiyle kahvaltıyı kâfi ve istikrarlı bir formda yapmak epeyce kıymet taşır. Memleketler arası mecmualarda, kahvaltı yapan ve yapmayan çocukları kıyaslayan çok ölçüde çalışma yayınlanmıştır. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayan çocuklara nazaran hem bilişsel ve okul performanslarının daha güzel olduğu hem de istikrarlı bir formda kahvaltı yapan çocukların uzun devirde obezite riskinin daha düşük olduğu belirtilmektedir.   

 

Ne tıp bir kahvaltı yapılmalı?

Kahvaltıda glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini süratle yükselten-düşüren karbonhidrat yüklü beslenmek yerine, proteinden güçlü süt, yumurta, peynir; bağışıklığı güçlendiren vitamin, mineralden ve liflerden güçlü taze sebze-meyve; günlük güç gereksiniminin sağlamak hedefiyle da tahıllı ekmek, yulaf, kinoa üzere besinler tüketilmelidir. Bu formda beslenme kan şekerinin daha istikrarlı bir halde kalmasını sağlamaktadır. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat müddetlerinin kısa olduğu, öğrenmede zahmet çektikleri, teneffüs ortalarında sıhhatsiz atıştırmalıkları daha çok tükettiği ve sıhhatsiz beslenme sonrasında kan şekerindeki süratli değişlikler nedeniyle derslerde halsizlik ve ahenge isteği oluşabildiği bilinmektedir.

 

Kahvaltı yalnızca beslenme değildir

  • Ailedeki herkesin birlikte kahvaltıya oturması irtibatı güçlendirir.
  • Kahvaltıya kâfi vakit ayırabilmek için erken kalkmayı, kâfi uyku mühletine ulaşmak için geç yatmamayı, 24 saatlik beden döngüsünün daha sistemli olmasını sağlar, çocukların öz disiplininin gelişmesine katkı sağlar.
  • İleri yaşlarda obezite ve bunun getirdiği başka sıhhat sorunlarının önlenmesi açısından değerlidir. 
  • Sağlıklı beslenen ve nizamlı kahvaltı yapan çocuklar daha enerjik ve zinde olur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.