Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve tertipli beslenme olmadığı vakit beyin de öteki sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor.
İYİ BİR KAHVALTI ZİHNİ GÜÇLENDİRİYOR
Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve sistemli beslenme olmadığı vakit beyin de öbür sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor. Bilhassa çocuklarda, yeni şeyleri anlamakta zorlanmaya, odaklanma sıkıntılarına ve hatırlamayı sağlayan bellek kapasitesinde azalmaya yol açıyor. Liv Hospital Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Karlı çocuklarda kahvaltının ehemmiyetini anlattı.
Her sabah istikrarlı bir kahvaltı şart
Yeterli ve istikrarlı beslenme için dört temel besin kümesinden her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin kümesi; süt ve eserleri kümesi, et -yumurta – kuru baklagiller kümesi, zerzevat ve meyve kümesi, ekmek ve tahıllar kümesi olarak belirlenmiştir. Günün birinci öğünü olması sebebiyle kahvaltıyı kâfi ve istikrarlı bir formda yapmak epeyce kıymet taşır. Memleketler arası mecmualarda, kahvaltı yapan ve yapmayan çocukları kıyaslayan çok ölçüde çalışma yayınlanmıştır. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayan çocuklara nazaran hem bilişsel ve okul performanslarının daha güzel olduğu hem de istikrarlı bir formda kahvaltı yapan çocukların uzun devirde obezite riskinin daha düşük olduğu belirtilmektedir.
Ne tıp bir kahvaltı yapılmalı?
Kahvaltıda glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini süratle yükselten-düşüren karbonhidrat yüklü beslenmek yerine, proteinden güçlü süt, yumurta, peynir; bağışıklığı güçlendiren vitamin, mineralden ve liflerden güçlü taze sebze-meyve; günlük güç gereksiniminin sağlamak hedefiyle da tahıllı ekmek, yulaf, kinoa üzere besinler tüketilmelidir. Bu formda beslenme kan şekerinin daha istikrarlı bir halde kalmasını sağlamaktadır. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat müddetlerinin kısa olduğu, öğrenmede zahmet çektikleri, teneffüs ortalarında sıhhatsiz atıştırmalıkları daha çok tükettiği ve sıhhatsiz beslenme sonrasında kan şekerindeki süratli değişlikler nedeniyle derslerde halsizlik ve ahenge isteği oluşabildiği bilinmektedir.
Kahvaltı yalnızca beslenme değildir
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı