DOLAR
32,2132
EURO
35,0805
ALTIN
2.525,00
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Kilo Verememenizin Nedeni İnsülin Direnci Olabilir

İnsülin hormonunun en değerli misyonu kan sirkülasyonunda bulunan glukozun yani şekerin hücreler (özellikle kaslar, karaciğer ve yağ dokusu) tarafından alınmasını ve kullanılmasını sağlamaktır

Kilo Verememenizin Nedeni İnsülin Direnci Olabilir
14.10.2023 13:12
1
A+
A-

İnsülin hormonunun en kıymetli misyonu kan sirkülasyonunda bulunan glukozun yani şekerin hücreler (özellikle kaslar, karaciğer ve yağ dokusu) tarafından alınmasını ve kullanılmasını sağlamaktır. İnsülin hormonunun biyolojik tesirlerini gösterememesi olan insülin direnci varlığında; yağ metabolizması ile ilgili misyonlar abartılı bir biçimde yerine getirilir, bunun sonucunda da karın bölgesinde yağlanma görülür. İnsülin direnci olan şahısların açlığa tahammülü azalır, kolay kilo alıp sıkıntı verirler. Ergenlik ve gebelik üzere durumlarda geçici/fizyolojik insülin direnci olabileceğini de söyleyen Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Emre Uzun insülin direnciyle ilgili merak edilenleri anlattı.

 

Neden insülin direnci gelişir?

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI
  • Aşırı kalori alımı: İnsülin direnci olan şahısların açlığa tahammülü azalır, kolay kilo alıp güç verirler.
  • Hareketsiz ömür: Hareketsiz hayat, insülin direncini artırır, idman yeterli bir tedavi seçeneğidir. 
  • Obezite: En kıymetli insülin direnci nedenidir. Obezite insülin direncine neden olur ancak insülin direnci nedeni ile obezite gelişmez. 
  • Genetik faktörler: İnsülin direnci yahut tip 2 diyabeti olanların birinci derece yakınlarında insülin direncinin daha sık görülmesi genetik faktörlerin kıymetli bir rolü olduğunu gösteririr. 
  • İnsülin direncinin varlığı kilo vermeyi zorlaştırabilir.

 

Ne çeşit şikayetlere yol açabilir?

 

  • Öğün sonrası uyku hali
  • Sık acıkma ve tatlı krizleri
  • Ciltte koyulaşma
  • Kadınlarda adet düzensizliği
  • Aşırı tüylenme üzere şikayetler görülebilir.

 

Tanısı nasıl konulur?

 

İnsülin direnci ve bağlı durumlar hakkında bilgi sahibi olmak için hastanın kilosu, uzunluğu, vücut kitle indeksi, bel etrafı, kan basıncı ölçülmeli, tabibin uygun görmesi durumunda açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, açlık insülin seviyesi, oral glukoz tolerans testi (Şeker yükleme testi), hemoglobin A1C, kolesterol üzere tetkiklerden hatta birtakım özel durumlarda daha ileri testlerden faydalanmak gerekebilir.

 

Tedavisi nasıl yapılır, teklifleriniz nedir?

 

  • İnsülin direncinin esas tedavisi ömür stili değişikliğidir. 

 

  • Öğün ortalarının 3-4 saat kadar olduğu 4-6 öğünden oluşan istikrarlı bir beslenme programı ve kalori kısıtlaması ile kilo kaybı sağlanmalıdır.

 

  • Kısa müddette süratli kilo vermeyi sağlayan, şok diyetler yapılmamalıdır. 

 

  • Tek besin ögesinin yüklü olduğu, karbonhidrat ve proteini ayıran proteinden güçlü diyetler yapılmamalıdır. 

 

  • Egzersiz günlük rutinin bir kesimi haline gelmelidir. Haftada en az 150 dakika antrenman yapılmalı, her bir seans en az 30 dakika sürmeli, iki idman seansı ortasında 48 saatten fazla müddet olmamalıdır. 

 

  • Egzersiz orta şiddette olmalı, orta şiddetli idman azamî maksimum kalp suratının %50-70’ine ulaşılan idman olarak tanımlanır. Gaye kalp suratı hastanın yaşına nazaran hesaplanır: (220-yaş/%50-70) 

 

  • Aerobik (Yürüyüş, hafif koşu, bisiklet, yüzme, süratli dans) ve yük bindirici (İzometrik) idmanlar (İtme, çekme, kaldırma, germe) antrenmanlar önerilen antrenman tipleridir. 

 

  • Yaşam üslubu değişikliğini uygulayamayan yahut sonuç alınamayan insülin direnci olaylarında tabibin uygun görmesi durumunda kullanılabilen tedaviler mevcuttur.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.