DOLAR
32,1994
EURO
35,0603
ALTIN
2.505,11
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kilonuz dizlerinize ağır geliyor olabilir

Halk ortasında yaygın olarak görülen diz ağrıları, kişinin günlük ömür kalitesini değerli derecede etkiliyor.

Kilonuz dizlerinize ağır geliyor olabilir
05.02.2024 20:48
0
A+
A-

Halk ortasında yaygın olarak görülen diz ağrıları, kişinin günlük ömür kalitesini kıymetli derecede etkiliyor. Kilo denetimi ve tertipli antrenmana karşın geçmeyen diz ağrısında kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Şanel, “Dizde sıvı birikmesi ya da azalması yahut çok kilo diz ağrılarına sebep olabiliyor. Çok kilo almaktan kaçınılması ve sistemli idman yapılarak diz etrafındaki kasların güçlendirilmesi çok önemli” açıklamasında bulundu. 

Diz ağrılarının pek çok farklı nedeni olduğunu hatırlatan Anadolu Sıhhat Merkezi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Şanel, “Bu ağrıların kaynağı şahıstan şahsa değişiyor. Kırık ve çıkıklar, romatizmal hastalıklar-kireçlenme, yeterli ve berbat huylu tümörler, birtakım kan hastalıkları, enfeksiyonlar, spor yaralanmaları sonrası menisküs, kıkırdak, bağ yaralanmaları da diz ağrılarına yol açabiliyor” dedi.

Fazla kilo dizlerdeki sıvı istikrarını bozuyor

Dizde ortaya çıkan şişliklerin; eklem içinde kayganlaştırıcı sıvı üreten hücrelerin fazla sıvı üretmesinden ya da hasarlanan kimi yapılarda kanama gerçekleşmesi sonucu da oluşabileceğini anlatan Prof. Dr. Selim Şanel, “Dizde sıvı azalması ise genelde romatizmal hastalıklarda ve kireçlenmede, bahsettiğimiz sıvının kayganlaştırıcı özelliğini yitirmesiyle ortaya çıkıyor. Bu sıkıntılardan korunmak için çok kilodan kaçınılması ve diz etrafındaki kasların güçlendirilmesi için sistemli antrenman yapılması önemli” dedi. 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Dizler “bilinçli spor” ile korunabilir

Özellikle spor yaralanmaları ve kazalar sonrası düşme, çarpma, diz dönmesi üzere durumlarda oluşan problemlerin yanı sıra yaş ilerlemesi ve eklemin yıpranmasına bağlı sıkıntılarla da sık karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Selim Şanel, “Bu noktada, uzman kontrolü ve teklifiyle yapılan özel diz idmanları ya da yaşa ve hastalığa uygun yapılabilecek yüzme, fitness, pilates, bisiklet, yoga üzere spor ve aktiviteler diz sıhhati için epeyce yararlı. Lakin kayak, snowboard, futbol, atletizm, güreş ve basketbol üzere sporlarda dikkatli olmakta yarar var” dedi. 

Çocuklarda zorlayıcı idmanlar riskli 

Çocuklara sporu sevdirmek ve sağlıklı sportmen kuşaklar yetiştirmek için yaşlarına uygun sporların, eğitimli şuurlu antrenörlerle yapılması ve idman sıklığına dikkat edilerek çok zorlamalardan kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Selim Şanel, “Ağır ve zorlayıcı idmanlar sonrası erken oluşan sakatlanmalar çocukları spordan uzaklaştırabilir. Dizde sakatlanma oluşmaması için ilgili bölgelerdeki kasları güçlendirmek ve bunun sürekliliğini sağlamak, yapılan sporda gerçek teknikler kullanmak yaralanma ihtimalini de azaltır” tabirlerini kullandı.

Diz meseleleri nasıl tedavi ediliyor

Diz yaralanmalarında medikal tedavi, enjeksiyon, fizik tedavi, breys kullanımı üzere klasik tedavilerin yanı sıra çağdaş cerrahi tedavi yollarından de yararlanıldığını paylaşan Prof. Dr. Selim Şanel, “Diz eklemine optik aletle minik deliklerden ulaşarak uygulanan artroskopik cerrahi prosedüründe menisküs yırtıkları, bağ yaralanmaları ve kıkırdak hasarları tedavi edilebiliyor. Bunun yanında kireçlenme yahut eklem yüzeyini oluşturan kıkırdak yapıda ortaya çıkan hasarlara kök hücre ve PRP üzere enjeksiyon uygulamaları, ilerlemiş eklem yıpranmalarına ise eklem protezleri yapılabiliyor” dedi. Kök hücre tedavisi ile yağ doku yahut kemik iliğinden alınan hücrelerin ekleme enjekte edilebildiğini kıkırdak dokudaki hasarlı alanın onarılabildiğini anlatan Prof. Dr. Selim Şanel, “PRP ve kök hücre uygulamaları, bilhassa belli boyuttaki ve derinlikteki kıkırdak, menisküs ve bağ hasarlarında uygulanıyor. Lakin elbette bu usullerin hangisinin uygulanacağı ortopedi ve travmatoloji uzmanınca belirlenmeli ve hasta kararı da gözelilmeli” diye konuşu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.