DOLAR
32,2480
EURO
35,0672
ALTIN
2.528,36
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

SAS uzmanlarından 2024’e dair 12 öngörü Uzmanından yapay zeka hakkında gerçekçi tahminler

Teknoloji dünyasının en tanınan konusu yapay zeka hakkında efsanelerin sonu gelmiyor. Dünyanın başkan yapay zeka ve analitik firması olan SAS’ın uzmanları, yapay zeka hakkında yapılan spekülasyonlara karşı gerçekçi cevaplar verdiler. SAS uzmanlarına nazaran, yapay zeka insanların elinden tüm işleri almayacak. Öte yandan, proaktif davranan işletmelerin daha uygun kararlar almasına yardımcı olacak. 

SAS uzmanlarından 2024’e dair 12 öngörü Uzmanından yapay zeka hakkında gerçekçi tahminler
13.12.2023 19:24
0
A+
A-
SAS uzmanlarından 2024’e dair 12 öngörü

Uzmanından yapay zeka hakkında gerçekçi tahminler

 

Teknoloji dünyasının en tanınan konusu yapay zeka hakkında efsanelerin sonu gelmiyor. Dünyanın başkan yapay zeka ve analitik firması olan SAS’ın uzmanları, yapay zeka hakkında yapılan spekülasyonlara karşı gerçekçi karşılıklar verdiler. SAS uzmanlarına nazaran, yapay zeka insanların elinden tüm işleri almayacak. Öte yandan, proaktif davranan işletmelerin daha yeterli kararlar almasına yardımcı olacak. 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

 

 

Son yıllarda teknoloji dünyasıyla ilgili ilgisiz çabucak herkes yapay zeka hakkında konuşuyor, olumlu ya da olumsuz kestirimlerde bulunuyor. Kimi, yapay zeka teknolojisinin bütün işleri insanların elinden alacağını söylüyor, kimi ise bu teknolojinin insan uygarlığının sonunu getireceğini. Yayılan efsaneler ve yapılan spekülasyonlar, yapay zeka teknolojisinin ne olduğunu açıklamaktan fazla üzerinin bir sis perdesiyle örtülmesine yol açıyor. Yapay zeka ve analitik konusunda dünyanın bir numaralı firması olan SAS, uzmanlarına 2024 yılına ait yapay zeka alanındaki trendlerin neler olabileceğini sordu ve bu alandaki gelişmeleri kestirim etmelerini istedi. İşte, yapay zeka ve analitik uzmanlarının yaptığı 12 gerçekçi tahmin… 

 

– Üretken yapay zekanın rolü artacak

“Üretken yapay zeka teknolojisi pek çok şey yapsa da her şeyi yapamaz. 2024’te kuruluşlar, üretken yapay zekayı tek başına bir teknoloji olarak değil bölümlerine mahsus yapay zeka stratejilerinin tamamlayıcısı olarak görmeye yönelecek. Bankacılıkta, gerilim testi ve senaryo tahlili için simüle edilmiş bilgiler, riskleri iddia etmeye ve kayıpları önlemeye yardımcı olacak. Sıhhat hizmetlerinde, kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturulmaya başlayacak. Üretimde, kalite, güvenilirlik, güç verimliliği üzere alanlarda verimlilik seviyelerini tespit etmek için simülasyon uygulamalarında kullanılacak.”

 

– Bryan Harris, CTO, SAS

 

– Yapay zeka istihdam yaratacak

“2023’te yapay zekanın ortadan kaldırabileceği işler konusunda çok fazla tasa ve spekülasyon vardı. 2024’te bunun yerine yapay zekanın yaratacağı işler daha çok konuşulacak. Örneğin, bir üretim modelinin potansiyelini gerçek dünyadaki uygulamalarıyla ilişkilendiren süratli mühendislik alanında büyük potansiyel bulunuyor. Yapay zeka tüm yetkinlik düzeylerindeki çalışanların daha tesirli ve verimli olmalarına yardımcı olacak. 2024 ve sonrasında iş piyasasında kimi kısa vadeli problemlere neden olsa da ekonomik büyümeyi desteklemeye yardımcı olacak ve birçok yeni işin ve meslek fırsatının ortaya çıkmasını sağlayacak.”

 

– Udo Sglavo, İleri Analitikten Sorumlu Lider Yardımcısı, SAS

 

– Yapay zeka sorumlu pazarlamayı geliştirecek

“Pazarlamacılar her vakit şuurlu bir formda sorumlu pazarlama tekniklerini benimsemeli. Bunun için de yapay zekanın yanılabileceğinin ve önyargılara kapılabileceğinin farkında olmalılar. Yapay zeka gelişmiş pazarlama ve reklam uygulamaları vaat etse de, önyargılı data ve modellerin önyargılı sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. Bunun için SAS Marketing’de yapay zeka için gereç listesi üzere model kartları geliştiriyoruz. Yapay zekayı ister geliştirin ister kullanın, tesirinden ve yaratacağı sonuçlardan siz sorumlusunuz. Teknik bilgisi ne seviyede olursa olsun tüm pazarlamacılar bu model kartlarını inceleyebilir, algoritmalarının tesirli ve adil olup olmadığını doğrulayabilir ve gerektiğinde ayarlama yapabilirler.”

 

– Jennifer Chase, CMO, SAS

 

 

– Finans firmaları, Dolandırıcılığın Karanlık Çağı’nda devayı yapay zekada arayacak

“Ne yazık ki üretken yapay zeka ve deepfake teknolojileri dolandırıcıların da maharetlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Kimlik avı iletileri artık çok gerçekçi. Taklit web siteleri şaşırtan derecede aslına uygun görünüyor. Dolandırıcıların birkaç saniyelik sesle bir sesi klonlamaları mümkün. Bankaların ve düzenleyici kuruluşların yapay zekanın benimsenmesinde kaybedilen vakti telafi etmek için çok uğraş sarf etmek zorunda olduğu Dolandırıcılığın Karanlık Çağı’na giriyoruz. Üstelik yeni düzenlemeler, finans şirketlerini artan APP dolandırıcılığı (anlık ödeme dolandırıcılığı) ve öbür dolandırıcılık usulleri karşısında daha fazla sorumluluk üstlenmeye zorluyor.”

 

– Stu Bradley, Risk, Dolandırıcılık ve Uyumluluk Tahlillerinden Sorumlu Kıdemli Lider Yardımcısı, SAS

 

– Gölge yapay zeka bilgi süreç merkezi yöneticilerini zorlayacak

“Kuruluşların bilgi süreç merkezi yöneticileri yıllarca ‘gölge bilgi teknolojileri’ olarak tanımlanan ve bilgi süreç grubunun resmi yaptırım ya da müşahedesi olmadan kuruluş içinde kullanılan yahut geliştirilen tahlillerle uğraşmışlardı; artık de ‘gölge yapay zeka’ uygulamalarıyla uğraşacaklar. Uygun niyetli çalışanlar, verimliliği artırmak için üretken yapay zeka araçlarını kullanmaya devam ederken bilgi süreç merkezi yöneticileri ise bu üretken yapay zeka araçlarının ne kadar benimsenmesi ve kurumlarını risklerden korumak için ne cins sonlar çizilmesi gerektiği konusuna odaklanacaklar.”

 

 Jay Upchurch, CIO, SAS

 

– Çok modlu yapay zeka daha çok konuşulacak

“Metin, imaj ve sesin entegrasyonu, üretken yapay zekanın bir sonraki etabını tabir ediyor. Çok modlu yapay zeka olarak bilinen bu metot, çeşitli girdileri tıpkı anda işleyerek tesirli karar vermek için gereken içeriğe daha hassas uygulamaların geliştirilmesine yol açabilir. Üç boyutlu obje, ortam ve mekansal bilgilerin üretilmesi buna örnek olarak verilebilir. Bu usulü artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve dijital ikizler üzere karmaşık fizikî sistemlerin simülasyonlarında hayata geçmiş halde göreceğiz.”

 

– Marinela Profi, Yapay Zeka/Üretken Yapay Zeka Strateji Danışmanı, SAS

 

– Dijital ikizlere adaptasyon sürat kazanacak

“Yapay zeka ve objelerin interneti (IoT) analitiği üzere teknolojiler imalat, güç ve kamu başta olmak üzere iktisadın kıymetli bölümlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu teknolojilerden büyük hacimli bilgilerin daha âlâ ve daha süratli kararlara dönüştürmesinde yararlanılıyor. 2024’te gerçek vakitli sensör ve operasyonel bilgileri tahlil eden, fabrikalar, akıllı kentler ve güç şebekeleri üzere karmaşık sistemlerin kopyalarını oluşturan dijital ikiz teknolojilerinin daha kapsamlı kullanılmaya başlanmasıyla yapay zeka ve IoT analitiğine adaptasyon sürat kazanacak. Kuruluşlar dijital ikizlerle operasyonlarını optimize edebilir, eser kalitesini güzelleştirebilir, güvenliği ve güvenilirliği artırabilir, emisyonları azaltabilirler.”

 

– Jason Mann, IoT’den Sorumlu Lider Yardımcısı, SAS

 

– Sigortacılar yapay zekanın yardımıyla iklim riskiyle yüzleşecek

“İklim değişikliği spekülatif bir tehdit olmaktan çıkıp bir gerçeğe dönüşmüş durumda. Doğal afetlerden kaynaklanan sigortalanmış kayıplar 2022’de küresel olarak 130 milyar doları aştı. Sigortacılar bu alandaki baskıyı hissediyorlar. Örneğin ABD’de sigortacılar, primleri yükselttikleri ve Kaliforniya ve Florida üzere riskli eyaletlerden çekilerek on milyonlarca tüketiciyi güç durumda bıraktıkları için inceleme altındalar. Sigortacılar, bu durumdan kurtulmak, likidite akışlarını desteklemek ve rekabetçi olmak için muazzam bilgi depolarının potansiyelinden yararlanmak maksadıyla yapay zekayı giderek daha fazla benimseyecekler. Yapay zeka, dinamik prim fiyatlandırması ve risk değerlendirmesinin ötesinde, talep sürece, suistimal tespiti, müşteri hizmetleri ve süreçlerin otomatikleştirilmesine yardımcı olacak.”

 

– Troy Haines, Risk Araştırması ve Kantitatif Tahlillerden Sorumlu Kıdemli Lider Yardımcısı, SAS

 

– Kamuda yapay zekanın değeri artacak

“Yapay zekanın işgücü üzerindeki tesirleri kamu kuruluşlarında da hissedilmeye başlanacak. Yapay zeka uzmanlarının maaşları çok yüksek olduğu için kamu kuruluşları onları elde tutmakta zorlanıyor. Fakat düzenleyici uygulamaları destekleyebilmek için agresif bir biçimde bu işin uzmanlarını işe almak zorunda kalacaklar. Ve özel kesimdeki firmalar üzere kamu kuruluşları da üretkenliği artırmak, birtakım işleri otomatikleştirmek ve uzman işçi eksikliğini azaltmak için giderek daha fazla yapay zeka ve analitiğe yönelecek.”

 

– Reggie Townsend, SAS Data Etiği Uygulaması Lider Yardımcısı 

 

– Üretken yapay zeka hasta bakımına takviye olacak

“2024 yılında sıhhat alanında ilerleme sağlamak, hasta ve uygulama kullanıcılarının tecrübelerini uygunlaştırmak için kuruluşlar, klinik çalışmalarda kullanılmak üzere hastaya özel avatar ve tedavi planlarının oluşturulması üzere şahsileştirilmiş tıp uygulamaları için üretken yapay zeka takviyeli araçlar geliştirecek. Ayrıyeten, uygulama abonelerine, hizmet sağlayıcılara ve ilaç firmalarına gerçek vakitli rehberlik sağlayan klinik karar takviye hizmetleri için üretken yapay zeka tabanlı sistemlerin ortaya çıktığını göreceğiz.”

 

– Steve Kearney, Küresel Medikal Yönetici, SAS

 

– Yapay zeka kullanımı sigortacıların yazgısını belirleyecek

“2024’te en büyük 100 sigorta şirketinden biri, üretken yapay zekayı çok süratli bir halde konuşlandırmasının sonucu olarak faaliyetlerini sonlandıracak. Hala sigortacılar iş modellerine nazaran rastgele bir uyarlama yapmadan otonom sistemleri son derece süratli bir biçimde kullanıma sunuyorlar. Yapay zekayı sıkıntıları süratli bir halde çözmek için kullanmanın son birkaç yıldır berbat giden işleri telafi edeceğini umuyorlar. Lakin 2023’te bölümde yaşanan işten çıkarmaların akabinde geride kalan işçi, yapay zekanın etik ve yaygın uygulanmasında gerekli nezareti sağlamak için çok yetersiz. Yapay zekanın her sıkıntıya deva olduğu efsanesi, on binlerce kusurlu iş kararının verilmesine yol açabilir; bu da kurumsal bir çöküşe neden olarak tüketiciye ve düzenleyici kurumlara yönelik itimada onarılamaz bir biçimde ziyan verebilir.”

 

– Franklin Manchester, Küresel Sigorta Stratejik Danışmanı, SAS

 

– Halk sıhhati hizmetleri akademik topluluktan yapay zeka takviyesi alacak

“Halk sıhhati hizmetleri daha evvel görülmemiş bir süratte teknolojik modernizasyon yaşıyor. Hangi çeşit sıhhat sorunu olursa olsun halk sıhhati alanında yapılması gereken müdahalelerini öngörmek için bilgileri kullanmak çok değerlidir. Varsayım ve modelleme büyük bir süratle halk sıhhati çalışmalarının temel taşı haline gelirken devletler bu hususta yardıma gereksinim duyuyorlar. Devlet ismine yapay zeka odaklı modelleme ve iddia çalışmaları yürüten akademik araştırmacıların sayısında artış göreceğiz. Covid-19’la toplum sıhhatinin korunmasının fevkalâde teknolojiler ve işbirliği çalışmaları gerektirdiği çok açık bir halde görüldü.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.