DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
32°C
Ankara
32°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Sinir Sıkışmasının 6 Önemli Belirtisi

Sonların etrafındaki dokuların hudutlara baskı yapması sonucu oluşan hudut sıkışması; ağrı, kaslarda kuvvetsizlik, uyuşma ve karıncalanma ile kendini aşikâr ediyor

Sinir Sıkışmasının 6 Önemli Belirtisi
12.10.2023 18:12
1
A+
A-

Sonların etrafındaki dokuların hudutlara baskı yapması sonucu oluşan hudut sıkışması; ağrı, kaslarda kuvvetsizlik, uyuşma ve karıncalanma ile kendini belirli ediyor. Sıhhati olumsuz etkileyerek hayat konforunu bozan hudut sıkışması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Hudut sıkışması, tedavi edilmediğinde ise vakitle his ve kas kaybına neden olabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, hudut sıkışması ve nedenleri hakkında bilgi verdi. 

 

Kas ve kemik ortasında ilerleyen sonlar, beyinden aldığı sinyalleri bedendeki organlara taşıyan kablo gibisi yapılardır. Sinirler, deriden aldıkları dokunma, soğuk, sıcak üzere duyuları da üst merkezlere iletmekle vazifelidir. Sinir sıkışması, insan bedenindeki tendon, kemik ve kıkırdak üzere dokuların hudutlara baskı yapması sonucundan ortaya çıkmaktadır. Sinir sıkışmalarına tuzak nöropati denilmektedir. Tuzak nöropatilerin % 90’nını elde meydana gelen ‘karpal tünel sendromu’ oluşturmaktadır. Geçirilen travmalar, ameliyatlar, kırık güzelleşmesi sürecinde ortaya çıkan çok gelişmiş bağ dokuları da hudut sıkışmasına neden olabilmektedir. Ayrıyeten fıtıklar, kemik çıkıntıları ve omurilik kanalındaki daralma da hudut sıkışmasına yol açabilmektedir.

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sinir sıkışmasının belirtilerini biliyor musunuz? 

Sinir sıkışması sonucunda ağrı belirleyici bir özelliktir. Birtakım sıkışmalarda ise ağrı ortaya çıkmayabilir. Hudut sıkışması parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, kavrama süreci sırasında güçsüzlükle kendini aşikâr etmektedir. Ayrıyeten, sıcak ve soğuktan çok etkilenme, kaslarda kuvvetsizlik ve terleme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. 

  1. Geceleri uykudan uyandıran el uyuşması,
  2. Sinir sıkışmasının görüldüğü bölgedeki ödem,
  3. Sıkışmasının olduğu bölge boyunca ortay çıkan ağrı ya da sızı, 
  4. İlerlemiş durumlarda güç kaybı.
  5. Hareket ederken kaslarda katılık
  6. El ve parmaklarda karakteristik deformasyonlar

 

Sinirler neden sıkışır?

Dokuların hudutlara uyguladığı baskı sonucunda ortaya çıkan hudut sıkışmasının nedenleri çok fazladır. Hudut sıkışmasının nedenleri ortasında aşağıdakiler olabilmektedir. 

  • Bel fıtığı hudut sıkışmasının kıymetli bir nedenidir.
  • Omurga üzerindeki omurlar ortasındaki jölemsi unsurun dış katmanının yırtılmasıyla ortaya çıkan disk fıtıklaşması hudutları ve hudut köklerini sıkıştırabilmektedir.
  • Travma ve yaralanmalar sonrasında hudut sıkışması ortaya çıkabilir.
  • Oturuş ve duruş bozuklukları değerli bir nedendir.
  • Ağır spor aktiviteleri hudut sıkışmasına neden olabilir. 
  • Doğumsal anomaliler ve genetik faktörler hudut sıkışmasının nedeni olabilir.
  • Şeker hastalığı, tiroid düzensizlikleri ile kist ve tümör oluşumları hudut sıkışması oluşturabilir.

 

Sinir sıkışmasının 4 türü

Sinir sıkışmasının bilinen değerli çeşitleri şunlardır:

  • Karpal tünel sendromu (el bileğinde hudut sıkışması)
  • Fıtıklaşmış disk (omurga üzerinde hudut ve hudut kökü sıkışması)
  • Kubital tünel sendromu (dirsekte ulnar hudut sıkışması)
  • Peroneal hudut sıkışması (bacakta ve dizde hudut sıkışması)

 

Teşhis için EMG yapılmalı

Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme metotları ile konulabilmektedir. Bilhassa elektromiyografide (EMG) sonlara elektrik uyarısı verilerek sonun çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar. Sonların iletimde bir sorun varsa yeri ve derecesi belirlenir. Ayrıyeten ikazın kasa ulaşıp ulaşmadığı, kasın bu ikazlara cevabı da kıymetlendirilmektedir. EMG süreci sırasında özel bir aygıt ve elektrotlar aracılığıyla kas ve sonlardan gelen ikazlar dijital ortama data halinde aktarılmaktadır. Dijital ortamdaki bilgiler nörologlar tarafından yorumlanmakta ve rastgele bir anormallik durumunun olup olmadığı kıymetlendirilmektedir. EMG’nin yapılması iki evreden oluşmaktadır. Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG’si ve iğne elektrotunun kas içine girdiği iğne EMG’si olarak iki kademeye ayrılmaktadır. Birinci evrede hudut iletim durumu belirlenmektedir. Bunun için, hastanın kol yahut bacaklarına iletken unsur sürülerek kaydedici kablolar bağlanmakta ve uyarıcı elektrot aracılığı ile elektriksel ihtarlar verilmektedir. Kaydedici kablolar sayesinde elde edilen bilgiler bilgisayara aktarılmakta, datalar dijital ortamda işlenmekte ve bilgisayarın ekranına yansıtılmaktadır. İkinci basamakta ise steril iğne belli kaslara batırılmakta,  kasların istirahatte ve kasılı haldeki elektriksel faaliyeti yeniden bilgisayar ekranına yansımakta ve tabip tarafından incelenmektedir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.