DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Sms dolandırılıcıklarına karşı 4 korunma yöntemi !

Son günlerde sayısı bir oldukça artan kısa bildiri (SMS) dolandırıcılıkları, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Gönderdikleri uydurma SMS’ler ile devlet kurumlarını ve tanınan e-ticaret sitelerini taklit eden siber hatalılar vatandaşların ferdî bilgilerini ele geçiriyor.

Sms dolandırılıcıklarına karşı 4 korunma yöntemi !
15.01.2024 15:24
1
A+
A-

Son günlerde sayısı bir epey artan kısa ileti (SMS) dolandırıcılıkları, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Gönderdikleri uydurma SMS’ler ile devlet kurumlarını ve tanınan e-ticaret sitelerini taklit eden siber hatalılar vatandaşların şahsî bilgilerini ele geçiriyor. Bir kurum ismi altında ya da bilinmeyen numaralardan gelen SMS’lere, vatandaşların her vakit kuşkucu yaklaşması gerektiğini vurgulayan Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, SMS dolandırıcılıklarına karşı alınması gereken 4 tedbiri sıralıyor.

Kötü gayeli siber saldırganlar, vatandaşların ferdî bilgilerini ele geçirmek için çeşitli formüller geliştirmeye devam ediyor. Kimlik avı akınlarının bir tipi olan SMS dolandırıcılığı, geçtiğimiz günlerde siber hatalıların İBB MEZDA IBS ismi altında yüzlerce vatandaşa SMS göndermesiyle tekrar gündeme geldi. Bu SMS dolandırıcılığında olduğu üzere vatandaşlara dehşet yaratan ya da ödül/çekiliş hakkı kazandığını belirten bildiriler gönderen saldırganlar, şahısları içerikte bulunan ziyanlı linklere tıklamaya teşvik ediyor. Bir anlık zafiyet göstererek linke tıklayan şahıslar, e-devlet şifrelerini, şahsî bilgilerini yahut banka hesaplarını saldırganlara altın tepside sunuyor. Vatandaşların bu tıp hücum yollarına karşı farkındalık kazanması gerektiğini tabir eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, SMS dolandırıcılıklarına karşı alınması gereken 4 tedbiri sıralıyor.

“Hiçbir Resmi Kurum SMS ile Bilgi Talep Etmez”

Kötü gayeli aktörlerin inandırıcılıkları artırmak için devlet kurumlarının, kargo şirketlerinin yahut tanınan e-ticaret sitelerinin isimlerini taklit ettiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, “SMS dolandırıcılığı, tesir gücü ve inandırıcılığı nedeniyle günümüzde en yaygın atak yollarından biri haline geldi. Rastgele olarak gönderilen bu bildiriler, bireyde kaygı ya da ödül kazanma hissi yaratarak birçok şahsa ulaşıyor. Lakin hiçbir resmi kurum SMS yoluyla sizlerden ferdî bilgilerinizi talep etmez.” ihtarında bulunarak SMS dolandırıcılıklarına karşı alınması gereken 4 tedbiri sıralıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

1. Her vakit kuşku ile yaklaşın. Kötü niyetli şahısların göndereceği SMS’lere tıklandığı anda, tüm ferdî bilgileriniz dolandırıcıların eline basitçe geçebilir. Bu nedenle bildiri kutunuza gelen bir SMS, resmi bir kurum ismiyle ya da tanıdığınız birinden gelse dahi her vakit kuşku ile yaklaşılmalı. Bu nedenle bildiri içerisinde yer alan temas linkine katiyen tıklanmamalı ve gönderici kısmında yer alan kişi yahut kuruluşla bağlantıya geçilerek yer alan bilgilerin doğruluğu teyit edilmeli.

2. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Kişisel veya finansal bilgilerinizi SMS üzerinden paylaşmayın. Bankanız, hizmet sağlayıcınız yahut öbür rastgele bir gerçek şirket, hiçbir vakit kısa bildiri yoluyla hassas bilgiler talep etmeyecektir.

3. Sıkı parola ihtiyaçları ve çok faktörlü kimlik doğrulama uygulayın. Sıkı parola gereklilikleri uygulanarak, uygulamalara ilişkin bilgilerin ele geçirilme mümkünlüğü azaltılabiliyor. Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), inançlı hesap oturum açma prosedürüne dair hayati tedbirler uygulayarak, parola açığa çıksa dahi hesabın ele geçirilmesine mahzur oluyor.

4. Bilinen, ödüllü ve kapsamlı bir güvenlik tahlili kullanın. Tek seferde Windows, Mac OS ve Android aygıtlarınızı korumak istiyorsanız, Bitdefender Total Security, sizin için eksiksiz seçimdir. Bitdefender Total Security eseri, en gelişmiş ziyanlı yazılımlara karşı bile zırhlı müdafaa sağlar ve birden fazla platformda bulunan cihazlarınızdaki şahsî bilgilerinizi sistem performansını düşürmeden korumak için tasarlanmış özelliklere sahiptir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.