DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Tatil sonrası okula uyum için bir hafta gerekebilir

Yarıyıl tatili bitti ve eğitim devrinin ikinci yarısı pazartesi günü itibariyle başlıyor.

Tatil sonrası okula uyum için bir hafta gerekebilir
02.02.2024 15:24
1
A+
A-

Yarıyıl tatili bitti ve eğitim periyodunun ikinci yarısı pazartesi günü itibariyle başlıyor. Yarıyıl tatili yaz tatili kadar uzun olmasa da, tatilde nizamın, uyku ve ders çalışma saatlerinin değişmesi nedeniyle tekrar de bir okula ahenk sürecinin yaşanabileceğini hatırlatan Anadolu Sıhhat Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Sömestir sonrası birinci hafta birtakım zahmetler yaşanabilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarına karşı anlayışlı olmaları çok değerli. Ailelerin anlayışına karşın ahenk süreci uzarsa ve çocukla olan irtibat bozulursa ruhsal takviye almaktan kaçınılmamalı” teklifinde bulundu.

 Çocuklara açık olunması ve sürecin net bir formda çocuklara anlatılması gerektiğini paylaşan Anadolu Sıhhat Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Yarıyıl tatili müddetince kış mevsiminin de tesiriyle meskende daha çok vakit geçirmeye ve ev sistemine alışmış olan çocuklar için yine okul devrindeki uyku sistemine dönmek biraz zorlayıcı olabilir. Okul açılmadan günler evvel her zamanki yatış saatinden 1 yahut 1 buçuk saat erken uyku rutine geçiş yapılmalı” teklifinde bulundu.

Tatilde tablet ve telefonla vakit geçirme mühleti uzamış olabilir

2 haftalık tatilin ekran, tablet ve telefon kullanım müddetinde artışa neden olabildiğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Okulun başlamasını beklemeden ekran mühleti sonlandırılmalı. Daha büyük yaştaki çocuklar gece geç saatlere kadar bilgisayar yahut telefonda vakit geçirmek isteyebilir. Kesinlikle her öğrencinin yaş seviyesine uygun biçimde ve günlük sorumluluklarını aksatmayacak biçimde ebeveynlerle planlanmış bir ekran mühleti olmalı” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ödül ve ceza uzun vadede çocuğa ziyan verebilir 

Okula adaptasyon sürecinin çocuktan çocuğa değişebildiğini ve ebeveynlerin çocukların kaygı ve alışma süreçlerine hürmet duyması gerektiğinin altını çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Ödül ve cezadan kaçınılmalı. ‘Okul çıkışında dondurma yeriz, ‘Ağlarsan okulda kalırsın, seni almam’ üzere cümlelerden ebeveynlerin muhakkak kaçınması gerekiyor. Çocuğun zati uyması gereken kurallar mükafata yahut cezaya bağlanmamalı. Tehdit içeren, çocuğu korkutan cümleler yahut mükafatla ikna etmeye çalışırken gerçekleştirilen efor çocuğun ruhsal ve akademik gelişimine katkısından çok uzun vadeli ziyana yol açabilir” ikazında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.