DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
32°C
Ankara
32°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Türkiye’de 2023 yılında 1 milyon siber saldırı gerçekleşti

WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’ndan elde edilen datalara nazaran, 2023 yılında Türkiye’de gerçekleşen makûs gayeli yazılım hücumları bir evvelki yıla nazaran %1.32 oranında düşüş göstererek 1.002.331’e geriledi.

Türkiye’de 2023 yılında 1 milyon siber saldırı gerçekleşti
11.01.2024 13:36
0
A+
A-

WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’ndan elde edilen bilgilere nazaran, 2023 yılında Türkiye’de gerçekleşen berbat hedefli yazılım hücumları bir evvelki yıla nazaran %1.32 oranında düşüş göstererek 1.002.331’e geriledi. Saatte 115 adet atağın yaşandığını ve bu hücumların birçoğunu “Gen. Variant” çeşidinde berbat maksatlı yazılımlarının oluşturduğunu belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber akınlarda önemli bir artış olmasa da şirketleri ve ferdi kullanıcıları dikkatli olmaya çağırıyor.

 Bütünleşik siber güvenlik alanında global bir önder olan WatchGuard, 2023 yılında Türkiye’de meydana gelen siber taarruzlarla ilgili değerli dataları açıkladı. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı tarafından elde edilen bilgiler, 2023 yılında akınların bir evvelki yıla nazaran %1.32 azalarak 1.002.331 adet berbat gayeli yazılım saldırısı gerçekleştiğini raporluyor. WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, 2023’te Türkiye’ye yönelik siber ataklarda önemli bir artış olmasa da şirketlerin ve ferdi kullanıcıların akınlara karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. 

Günde 2.754 Adet Makus Hedefli Yazılım Saldırısı Meydana Geliyor!

 WatchGuard Tehdit Merkezi’ne UTM aygıtı Firebox’lardan gelen datalarla hazırlanan rapora nazaran, 2023 yılında Türkiye’de her gün 2.754, her saat 115 ve her dakika 2 adet berbat hedefli yazılım saldırısı gerçekleşti. Saldırıların birçoğunun Gen:Variant.Lazy.282231 ve Adware.Generic.3106131 kaynaklı makus maksatlı yazılımlar olduğunu aktaran Yusuf Evmez’e nazaran, makûs hedefli yazılım akınları bir yılda %1.32 oranında düşüşe geçse de gerekli tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

2023’ün Nisan Ayında Siber Taarruzlar Rekor Kırdı

 2023 yılının Nisan ayında rekor sayıyla 203.583 adet berbat maksatlı yazılım saldırısı gerçekleşirken, bu taarruzların %6’sını sıfırıncı gün (zero-day) taarruzları oluşturdu. Günümüzde klâsik müdafaa metotlarının, bilgi sistemlerine ve hassas datalara çok büyük ziyan veren bu hücumlara karşı kâfi savunma sağlayamadığını aktaran Yusuf Evmez, şirketlerin makine öğrenmesi üzere yeni teknolojileri kullanabilen güvenlik aygıtlarını ve yazılımları kullanmalarını öneriyor.

 Ağ Taarruzları %308 Arttı

Günümüzde birçok kurum bilgilerini ağlara taşırken, bu durumu fırsat bilen ve bilgileri elde etmek isteyen siber saldırganlar ağlara sızarak güçlü hücumlar düzenliyor. Ağ hücumlarının 2023 yılında %308 yükseliş göstererek 42.520 düzeyine yükseldiğine ve bu taarruzların çoğunluğunun “WEB Directory Traversal -2.u” olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Yusuf Evmez, ağlara girmeyi hedefleyen siber hatalıların gayelerine ulaşmak için her prosedürü denemeye devam ettiğini vurguluyor. 

 “Brute Force Atakları Hala En Yaygın 10 Taarruz Ortasında Yer Alıyor”

WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil, “2023 yılında yaygın olarak kullanılan birçok eserde ortaya çıkan güvenlik zafiyetleri, güvenlik yamalarının eksikliğinden ötürü, servis ve uygulamalara yönelik yapılan ataklarda bariz bir artışa neden oldu. Bu atakların ayrıntılarına bakıldığında, eski bir taarruz olmasına karşın brute force ataklarının hala en yaygın 10 akın ortasında yer aldığı görülüyor. Atakların tesirlerini azaltmak için, atak yüzeyini daraltmak kritik bir kıymete sahip. Bu nedenle, işletim sistemleri ve uygulamalardaki güvenlik zafiyetlerine karşı vaktinde yamaların uygulandığından emin olmak için merkezi bir yama idare yazılımı kullanmak değer taşıyor. Bu yamaların kullanıcı inisiyatifine bırakılmadan otomatik olarak yüklenmesi gerekiyor. Güvenlik açısından, şifre ve kimlik bilgilerinin korunması da kritik bir mevzular ortasında yer alıyor. Brute force akınları yahut şifre hırsızlıklarının akabinde oluşabilecek taarruzlardan korunmak için en tesirli sistemlerden biri olan çok faktörlü kimlik doğrulama, güvenliği artırarak bilgi güvenliği risklerini azaltmada değerli bir rol oynuyor.” açıklamalarında bulunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.