DOLAR
32,2362
EURO
35,0033
ALTIN
2.502,08
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Başarının önündeki en önemli engellerden biri: Erteleme hastalığı

Çağdaş insanın en büyük meselelerinden birisi olarak erteleme hastalığının öne çıktığını belirten uzmanlar erteleme yapmaktan ne kadar pişmanlık duyuluyorsa, erteleme tuzağına bir o kadar fazla düşüldüğünü söylüyor.

Başarının önündeki en önemli engellerden biri: Erteleme hastalığı
06.09.2023 13:36
1
A+
A-

Modern insanın en büyük sıkıntılarından birisi olarak erteleme hastalığının öne çıktığını belirten uzmanlar erteleme yapmaktan ne kadar pişmanlık duyuluyorsa, erteleme tuzağına bir o kadar fazla düşüldüğünü söylüyor. Erteleme hastalığının başarının önündeki en kıymetli pürüzlerden birisi olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, erteleme hastalığının temelinde sırf bir irade ya da tembellik sorunu bulunmadığını belirtiyor. Hangi hislerin ertelemeye neden olduğunun ortaya konması gerektiğini lisana getiren Şentürk, anksiyete, DEHB ve mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireylerde erteleme hastalığının daha fazla görüldüğünün altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, erteleme hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu ve nedenleri hakkında bilgi verdi. 

Akademik erteleme, en sık karşılaşılan erteleme hastalığı türü

Modern insanın en büyük meselelerinden birisi olarak erteleme hastalığı öne çıkıyor. Birçok insan kendisine tanıdık bulduğu erteleme davranışıyla okul, üniversite, çalışma hayatı, toplumsal hayat üzere farklı alanlarda karşılaşıyor. 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Erteleme hastalığının başarının önündeki en değerli manilerden birisi olduğunu söz eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “En sık karşılaşılan erteleme tipi ödevlerin yahut imtihanlara çalışmanın ertelenmesi halinde karşımıza çıkan akademik ertelemedir.” dedi.

Önemli olan noktanın, erteleme davranışının devamlılık seyrederek kişinin hayatını her tarafıyla etkilemeye başlayıp başlamadı olduğuna dikkat çeken Şentürk, “İnsanların yaklaşık yüzde 20’si kronik erteleyicidir. Erteleme hastalığı olan bireylerin yaklaşık yarısı internet ve toplumsal medya aracılığıyla erteleme davranışını gerçekleştirir. Temel yapmaları gereken aktiviteyi ertelemek için bu mecralarda geçirdikleri mühletin günlük ortalama 1,5 saat olduğu bilinmektedir.” biçiminde konuştu. 

Sorun, sonuca odaklanarak başarısızlık korkusu hissetmek 

Erteleme yapmaktan ne kadar pişmanlık duyuluyorsa, erteleme tuzağına bir o kadar fazla düşüldüğünün çalışmalarla ortaya konulduğunu belirten Şentürk, “Erteleme hastalığının temelinde sadece bir irade ya da tembellik sorunu bulunmaz. Bu sorun çok daha sıkıntı misyonları yerine getirip muvaffakiyete ulaşmış şahıslarda dahi vakit zaman baş gösteriyor. Burada temel sorun vazife sürecine değil sonuca odaklanarak başarısızlık korkusu hissetmek, sonuç hakkında endişelenmek ve giderek artan telaş nedeniyle harekete geçememek ya da geçmemeyi tercih etmektir. Böylece kişi, üzerinden kalkabileceği bir vazifesi dahi kendisine yük olarak görür ve görevi olduğundan büyük algılayarak nereden başlayacağını bilemez. Sonuç olarak kişi, o anda yönetmekte zahmet çektiği olumsuz hislerden uzaklaşmak maksadıyla kendini daha uygun hissettirecek şeylerin arayışına girer ve birileriyle telefonda konuşma, toplumsal medyada vakit geçirme, online oyun oynama üzere diğer şeylerle uğraşma yolunu seçer.” açıklamasını yaptı.

Ertelemenin nedeni duygusal olabilir

Eski anlayışın vakit idaresini ön plana alırken, yeni anlayışın hisler üzerinde ağırlaştığını tabir eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Eskiden bugünün işinin yarına bırakılmasına, tembellik ve irade eksikliğinin sebep olduğu düşünülürken, şu anda hangi hislerin ertelemeye neden olduğunun ortaya konması ve bu hislerle tanışılıp yüzleşilmesi gerekliliği öneriliyor.” dedi.

Erteleme hastalığıyla en sık bağlantılı psikiyatrik bozukluklar anksiyete bozukluğu ve erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olduğunun altını çizen Şentürk, “Yine mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireylerde de erteleme hastalığının daha fazla görüldüğü bilinmektedir.” diyerek kelamlarını tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.