DOLAR
32,2039
EURO
35,1021
ALTIN
2.518,46
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Duygusal bir boşluk hissiyle mücadelenin adı: ‘Languishing’

Günlük hayatın karmaşıklığı, iş gerilimi ve toplumsal baskılar ortasında sıkışıp kalan pek çok kişi, ‘languishing’ ismi verilen duygusal bir boşluk hissiyle uğraş ediyor. Bu durumun, motivasyonun düşmesine ve hayat gücünün azalmasına sebep olabildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Günlük hayatın monotonluğu, heyecan kaybı, amaçsızlık üzere hisler hissetmeye neden olabiliyor.” dedi.

Duygusal bir boşluk hissiyle mücadelenin adı: ‘Languishing’
06.01.2024 12:00
1
A+
A-

Depresyon yahut tükenmişlik kadar önemli olmasa da ömür gücünü azaltıyor

Günlük ömrün karmaşıklığı, iş gerilimi ve toplumsal baskılar ortasında sıkışıp kalan pek çok kişi, ‘languishing’ ismi verilen duygusal bir boşluk hissiyle uğraş ediyor. Bu durumun, motivasyonun düşmesine ve ömür gücünün azalmasına sebep olabildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Günlük ömrün monotonluğu, heyecan kaybı, amaçsızlık üzere hisler hissetmeye neden olabiliyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, ruhsal sıhhat üzerinde olumsuz tesirleri olan bir duygusal durum olan ‘Languishing’ hakkında bilgi verdi.

Umutsuzluk ve içsel boşluk üzere hislere yol açabiliyor

YAZI ARASI REKLAM ALANI

‘Languishing’in hayat gücünün ve motivasyonunun düşük olduğu, lakin depresyon yahut tükenmişlik üzere önemli bir ruhsal bozukluk olmayan bir duygusal durum olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Bu durum kitlesel hadiseler, iş gerilimi, aile problemleri üzere etkenlerle ortaya çıkabilir ve şahısta ilgi kaybı, ümitsizlik ve içsel boşluk üzere hislere yol açabilir. Languishing, ruhsal sıhhat üzerinde olumsuz tesirleri olan bir duygusal durumdur. Kişinin, hayat gücünün ve motivasyonunun düşmesine neden olan ancak depresyon yahut tükenmişlik üzere önemli bir ruhsal bozukluk olmayan bir durumdur.” dedi.

Kişinin hislerini tanıma ve yönetme hünerini zayıflatabilir

Bu durumun uzun sürmesi yahut güçlü hislerin artmasının majör depresyona yol açabildiğini tabir eden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Languishing, duygusal sıhhat üzerinde de tesirlidir. Kişinin hislerini tanıma ve yönetme hünerini zayıflatabilir; kendine inancını, özsaygısını ve özgüvenini azaltabilir. Bununla birlikte kişinin memnunluk, sevinç, heyecan üzere olumlu hisleri yaşama kapasitesini düşürebilir.” diye konuştu.

Languishing durumunda olan bir kişi, toplumsal bağlarında de sıkıntılar yaşayabilir

Languishing durumunda olan bir kişinin, ömürde bir mana yahut gaye bulamama, ilgi ve heyecan kaybı, ümitsizlik ve içsel boşluk üzere hislere sahip olabileceğini de anlatan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, “Bu şahısların genel hayat tatmini, güç düzeyleri ve motivasyon seviyesi de olumsuz istikamette etkilenebilir. Bu durum içinde olan bir kişi, ömrün zorluklarına karşı daha az dirençli, daha az üretken, daha az yaratıcı ve daha az başarılı olabilir. Languishing durumunda olan bir kişi, toplumsal münasebetlerinde de meseleler yaşayabilir. Ayrıyeten kişinin kendisini yalnız, izole ve anlaşılmaz hissetmesine de sebebiyet verebilir.” dedi.

Sosyal izolasyon bu durumun yaşanmasında etkili

Hangi faktörlerin, insanları languishing durumuna sokabileceğini de lisana getiren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, şöyle devam etti:

“Burada birkaç nedenden kelam edilebilmektedir. Bunlara bakacak olursak;

• Çağdaş hayatın suratı: Günümüzde iş, eğitim, aile, toplumsal hayat üzere pek çok alanda başarılı olmak için bireyler ağır bir ömür sürdürmektedir. Bu durum, gerilim, baskı, yorgunluk ve tükenmişlik üzere olumsuz hislere yol açabilir. Ayrıyeten, beşerler kendilerine vakit ayırmak, hobi yahut ilgi alanlarına yönelmek, dinlenmek ve keyif almak üzere gereksinimlerini ihmal edebilir. Bu da languishing durumunu tetikleyebilir.

• Toplumsal izolasyon: İnsanlar, içinde bulunduğu kaideler ve kitlesel hadiseler üzere büyük ölçekli olaylar nedeniyle toplumsal ilgilerini kısıtlamak zorunda kalabilir. Bu da insanların yalnızlık, anlaşılmazlık, desteksizlik üzere hisler yaşamasına neden olabilir. Toplumsal ilişkiler, insanların ruh halini olumlu tarafta etkileyen değerli bir faktördür. Toplumsal izolasyon ise bu durumun yaşanmasında tesirlidir.

• Ferdî zorluklar: Sağlık sıkıntıları, ekonomik düşünceler, ailevi sorunlar, travmatik olaylar üzere durumlar insanların ruhsal sıhhatini olumsuz etkileyebilir. Bu çeşit zorluklarla başa çıkabilmek için uygun baş etme stratejileri geliştirmek kıymetlidir. Aksi takdirde, languishing durumu ortaya çıkabilir.

Günlük hayatın monotonluğu, heyecan kaybı, amaçsızlık üzere hisler hissetmeye; belirsizlikler, korku düzeyinin artmasına ve denetim hissinin azalmasına; ilgi kaybı ise, insanların kendilerini boş ve anlamsız hissetmesine, motivasyonlarının düşmesine ve güçlerinin azalmasına neden olabiliyor.”

Languishing durumundan kurtulma yahut bu durumu tedbire stratejileri

Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, Languishing durumundan kurtulma yahut bu durumu tedbire konusunda da şunları sıraladı:

“Duygularınızı paylaşmak, duygusal yükü azaltmaya ve duygusal istikrarınızı sağlamaya yardımcı olabilir. Arkadaşlarınızla, ailenizle yahut bir uzmanla konuşarak kendinizi rahatlatın. 

Sağlıklı alışkanlıklar edinin: Sağlıklı beslenme, sistemli idman ve kâfi uyku, zihinsel sıhhatinizi destekleyen değerli faktörlerdir. Bedeninize âlâ bakarak ruh halinizi de güzelleştirebilirsiniz. 

Hobiler ve ilgi alanlarına vakit ayırın: Kişisel ilgi alanlarınıza ve hobilere vakit ayırmak, motive olmanıza ve zihinsel canlılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Keyif aldığınız aktiviteler yaparak hayat gücünüzü yükseltebilirsiniz. 

Sosyal ilişkiler kurun: Sevdiklerinizle bağlantı kurmak, toplumsal dayanak ağı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Yakın bağlar duygusal istikrarınızı güçlendirebilir. Toplumsal izolasyondan kaçınarak ruh halinizi güzelleştirebilirsiniz. Kendinizi ödüllendirin ve takdir edin. Kendinize vakit ayırarak gerilimden uzaklaşın. 

Bu tekniklerin işe yaramadığını düşündüğünüzde ise profesyonel yardım alın: Eğer languishing periyodu uzun sürüyor yahut şiddetli hisler artıyorsa, bir uzmana başvurmayı düşünün. Profesyonel takviye, duygusal dengeyi sağlamak için değerlidir. 

Bu stratejiler, languishing durumunu olumlu tarafta etkileyebilecek davranışlar yahut alışkanlıklardır. Languishing durumu, hayatın değişkenlikleri karşısında insanların duygusal sıhhatini korumak için şuurlu adımlar atmalarını gerektirir. Kendinize vakit ayırmak, yeterli bakmak ve gerektiğinde profesyonel yardım almak, duygusal dengeyi sürdürmeye yardımcı olabilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.