DOLAR
32,2420
EURO
35,1223
ALTIN
2.507,91
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Egeli Doktora Öğrencisi ve Ekibinden Spor Bilimine Önemli Katkı Sağlayacak Proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Doktora öğrencisi Hakan As’ın yürütücülüğünü yaptığı “Respirasyon Eşiği Sisteminden Elde Edilen Kırılma Noktaları Kullanılarak Kişisel Fizikî Uygunluk Seviyelerinin Sınıflandırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 kapsamında desteklenmeye uygun bulundu

Egeli Doktora Öğrencisi ve Ekibinden Spor Bilimine Önemli Katkı Sağlayacak Proje
16.10.2023 19:36
0
A+
A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Doktora öğrencisi Hakan As’ın yürütücülüğünü yaptığı “Respirasyon Eşiği Tekniğinden Elde Edilen Kırılma Noktaları Kullanılarak Ferdî Fizikî Uygunluk Seviyelerinin Sınıflandırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.  Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede respirasyon eşiği formülü ile farklı fizikî uygunluk seviyelerindeki bireylerin performansları sınıflandırılacak. 

Proje grubunu makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, takıma çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.

Proje hakkında bilgi veren Hakan As, “Egzersiz şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte solunumsal eşiklerin değerlendirilmesinde üç temel formül kullanılır. Bunlardan birincisi gaz değişim eşiği, ikincisi ventilasyon eşiği ve oburu ise solunumsal kompanzasyon noktasıdır. Lakin bu sistemlerin kullanımı birtakım sonluluklar içermektedir. Bilhassa solunumsal eşikler konusunda tecrübesiz araştırmacılar tarafından yapılan tahlillerde saptanan antrenman şiddetlerinde göz gerisi edilemez yanılgıların oluştuğu rapor edilmiştir. Bu noktada ele alınabilecek temel sorun, idman şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte esasen artmakta olan bir parametreye kıyasla daha yüksek seviyede artan bir öteki parametrenin kullanılıyor olmasıdır. Bu nedenle proje grubu olarak respirasyon eşiği (RE) isminde yeni bir solunumsal eşik belirleme prosedürü önerdik” dedi. 

“Proje ile yeni bir yola ilişkin birinci geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılacak”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Projenin amaçlarından bahseden As, “Araştırmamızla, RE sisteminin farklı aerobik dayanıklılık performans seviyelerine sahip iştirakçilerin fizikî aktivite seviyelerini sınıflandırma başarısı gösterilecektir. Ayrıyeten proje ile RE prosedürün geçerli ve emniyetli bir solunumsal eşik belirleme formülü olduğu da ortaya çıkartılacaktır. Bu sayede birinci sefer proje takımı tarafından literatüre kazandırılmış bir solunumsal eşik belirleme metodu olarak RE geniş bir popülasyonun idman reçetelerinin planlanmasında ve performanslarının takip edilmesinde kullanılacaktır. Böylelikle hem ülkemiz hem de memleketler arası platformda öncelikli araştırma mevzularından olan kardiyo-pulmoner sıhhat seviyelerinin sınıflandırılmasında kullanılabilecek yeni bir sisteme ilişkin birinci geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış olacaktır” diye konuştu.

Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Aybars Balcı ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Engin Yıldıztepe araştırmacı olarak yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.