DOLAR
32,2188
EURO
35,0667
ALTIN
2.502,02
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Epilepsi Nöbetinde Doğru Sanılan 5 Yanlış Müdahale!

Tokat atmak, hastanın üzerine su dökmek, soğan ve sarımsak koklatmak, ağzına kaşık ve parmak sokarak çenesini açmaya çalışmak! Bu ve gibisi yanlışlar; halk ortasında ‘sara hastalığı’ olarak bilinen epilepside, etraftakilerin nöbet geçiren hastaya âlâ niyetle yaptığı lakin yarar yerine ziyan veren davranışlardan yalnızca birkaçını oluşturuyor. 

Epilepsi Nöbetinde Doğru Sanılan 5 Yanlış Müdahale!
23.02.2024 12:48
1
A+
A-

Tokat atmak, hastanın üzerine su dökmek, soğan ve sarımsak koklatmak, ağzına kaşık ve parmak sokarak çenesini açmaya çalışmak! Bu ve gibisi yanlışlar; halk ortasında ‘sara hastalığı’ olarak bilinen epilepside, etraftakilerin nöbet geçiren hastaya yeterli niyetle yaptığı lakin yarar yerine ziyan veren davranışlardan yalnızca birkaçını oluşturuyor. 

Acıbadem Maslak Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erkan Acar hastanın hayatını kaybetmesine bile yol açabilecek bu çeşit davranışların, epilepsi hastalığına yönelik toplumsal farkındalığın az oluşundan kaynaklandığını belirterek “Kişiler apansız kaskatı kesilerek kendini yere atan, çenesi kilitlenen ve ağzından tükürükler gelerek boğulacağı fikrine yol açan bir hastayı karşısında gördüklerinde paniğe kapılarak ne yapacaklarını şaşırabiliyor ve ellerinden gelen faydayı sağlamaya çalışıyorlar. Lakin yanlış yapılan uygulamalar hastanın ya önemli formda yaralanmasına ya da hayati kaybına neden olabiliyor” diyor. Ülkemizde en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olan epilepside toplumsal farkındalığın az oluşunun, bu hastaların ‘akıl hastası’ olarak bile görülmesine yol açabildiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Erkan Acar “Epilepsi ne bir akıl hastalığıdır ne de bulaşıcıdır lakin bilhassa gelişmemiş toplumlarda bu hastaların yanlışsız teşhis almaması ve tedavi edilmemesi onları toplum dışına iterek olağan hayatın akışına ahenk sağlamalarına mani olmaktadır” diyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erkan Acar, epilepsi nöbetinde hakikat sanılan 5 yanlış müdahaleyi ve doğrularını anlattı,  önemli ikazlar ve tekliflerde bulundu. 

 

  • Tokat atmak: YANLIŞ!

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

DOĞRUSU: Bilhassa sokakta sıklıkla karşılaşılan ve yanlış bilinen bu birinci müdahalenin hastalara rastgele bir yararı olmamakla birlikte, travmalara sebep olabilmektedir. Hastalara yapılacak en yanlışsız müdahale, onları yatırıp yan çevirerek beklemektir. Böylelikle tükürük ve salyası zaten aşağı hakikat akarken, ortaya çıkabilecek teneffüs yolu problemleri (tükürük kaçması, lisanın teneffüs yolunu tıkaması vs) engellenebilir. 

 

  • Üzerine su dökmek: YANLIŞ!

 

DOĞRUSU: Hasta yakınları ve etraftaki müdahale etmeye çalışanların sıklıkla başvurduğu bu yol hiçbir biçimde yarar sağlamamaktadır. Hatta hastaların bazen ağızlarına yahut burunlarına su kaçmasına sebep olarak solunumlarının bozulmasına yol açabilmektedir. Hastanın üzerine su dökmekten kaçınarak boğazını saran bir giysisi varsa gevşetebilir, sakin ve yatıştırıcı biçimde davranarak başını yere çarpmamasına yardımcı olabilirsiniz. 

 

  • Hastaları yerinden kaldırmak: YANLIŞ!

 

DOĞRUSU: Epilepsi nöbeti esnasında sıklıkla yapılan yanlışlardan biri de hastaları yerinden kaldırmaya çalışmaktır. Bu esnada hastayı bir yerden bir yere taşımaya çalışmak, yaygın kasılmalar sebebiyle hastaların düşerek baş travması üzere önemli sorunlarla müsabakalarına yol açabilmektedir. Bu nedenle hasta tehlikeli bir bölgede (trafik alanı, yol kenarı, düşebileceği bir yer) değilse en hakikat müdahale hastayı yan çevirerek atağın geçmesini beklemektir. 

 

  • Sarımsak/soğan koklatmak: YANLIŞ!

 

DOĞRUSU: Epilepsi nöbeti esnasında yaygın bir inanış olan sarımsak/soğan koklatmanın hiçbir bir yararı olmamaktadır. Etraftan gelecek rastgele bir koku, nöbetin sonlanmasına katkısı bulunmadığı üzere bilakis hastanın teneffüs yolunu kapatması durumunda nefes almasını engelleyerek hayati riske yol açabilir. Bu nedenle soğan ve sarımsak koklatmaktan kaçınmak gerekir. 

 

  • Ağızlarına çatal/kaşık/parmak sokmak: YANLIŞ!

 

DOĞRUSU: Dr. Öğretim Üyesi Erkan Acar “Epilepsi ataklarında sıklıkla görülen tüm bedende kasılma hali sonrası oluşan çenede kilitlenme nedeniyle hastaların ağzı bir mühlet açılmamaktadır. Bu esnada çatal/kaşık kullanarak hastaların çenesini açmaya çalışmak tam aksine dişlerin kırılmasına, dudak/dil yaralanmalarına sebep olmaktadır. Hastaların ağızlarına parmaklarını sokmaya çalışan hasta yakınları ise şiddetli çene kasılmaları nedeniyle kendileri ziyan görebilmektedir. Bu esnada yapılacak tek şey hastaları yan çevirip kasılmanın sonlanmasını beklemektir. Kasılma çoğunlukla birkaç dakika içinde bitecek ve hastanın çene kasılması da sona erecektir” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.