DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Giderek artan uyuz tehlikesine karşı önlemlerinizi alın

Bir deri hastalığı olan uyuz beşerden beşere yakın temasla bulaşıyor. Son yıllarda uyuz hastalığının ülkemizde görülme oranı giderek artıyor.

Giderek artan uyuz tehlikesine karşı önlemlerinizi alın
30.10.2023 14:24
0
A+
A-

GİDEREK ARTAN UYUZ TEHLİKESİNE KARŞI TEDBİRİNİZİ ALIN

 

Bir deri hastalığı olan uyuz beşerden beşere yakın temasla bulaşıyor. Son yıllarda uyuz hastalığının ülkemizde görülme oranı giderek artıyor. Bunun nedenleri ortasında tedavinin yanlışsız bir biçimde yapılmaması ve uyuz parazitinin ilaçlara direnç göstermesi üzere nedenler yer alıyor. Uyuz hastalığında tedavinin ferdi değil, bütün aile kapsayacak biçimde yapılması büyük kıymet taşıyor.  İlaç tedavisinin yanında kıyafetler, konut dokumacılığı ve mesken eşyalarının da hijyeninin kesinlikle sağlanması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, uyuz hastalığı hakkında bilgi verdi. 

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

15-20 dakikalık temaslar uyuzun bulaşması için kâfi oluyor

 

Uyuz Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen bir parazitin neden olduğu kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Bu parazit insan gözü ile fark edilemeyecek kadar küçüktür. Parazitin şahıstan bireye bulaşabilmesi için 15-20 dk’lık temaslar kâfi olabilmektedir. Her iki cinsiyette, her yaş kümesinde ve her sosyoekonomik seviyede görülebilmektedir. Lakin yakın temasın sık olduğu kalabalık ortamlarda (okul, bakım meskenleri, öğrenci yurtları vs.) bulaşma daha kolay olduğu için daha süratli yayılabilmektedir. Bilhassa cinsel temas, birebir yatakta yatma, el ele tutuşma, havlu ve giysilerin ortak kullanımı üzere deri temasının olduğu durumlar en sık bulaşma yollarıdır.

 

Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deride kaşıntı ağır oluyor

 

Hastalığın bulaşmasından sonra ekseriyetle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka devri bulunmaktadır. Bu devirde şahısta rastgele bir belirti bulunmayabilir lakin paraziti deride taşımaktadır. Kuluçka müddetinden sonra bilhassa geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösteren şiddetli kaşıntı hastalığın en kıymetli belirtisidir. El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde içerisinde parazitin kendisi, yumurtaları ve dışkılarını içeren tünel ismi verilen yapılar sıklıkla görülmektedir. Bununla birlikte kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçalarda ağır iken bayanlarda göğüs bölgesi, göbek deliği etrafı, koltuk altı ve kalça bölgesinde ağırdır. Bebek ve çocuk yaş kümesinde ayak tabanları ve saçlı deri tünellerin gözlendiği ve kaşıntının ağır olduğu bölgelerdir.

 

Uyuz hastalığının tedavisi kişisel yapılmamalı 

 

Hastalığın tanısı ekseriyetle klinik bulgular ile konulmaktadır. Dermoskopik muayene ile tüneller görülmesi tanıyı katılaştırır. Tedavide hem ağız yoluyla alınabilen hem de deriye dışardan sürülebilen ilaçlar bulunmaktadır. Hastanın yaşı, ek hastalıklarının olup olmaması, sistemik tedavi planlanacak ise kilosu üzere kimi özellikler tedavinin belirlenmesinde değerlidir. Tedavi asla ferdi yapılmamalıdır. Birebir ortamda yaşayan her bireyin kaşıntısı olsa da olmasa da tedavi olması gerekmektedir. 

 

Tedavinin gerçek bir halde uygulanması çok önemli

 

Bağışıklık sistemi zayıf şahıslarda uyuz hastalığı daha şiddetli seyretmekle birlikte tedavi daha zordur ve tedavi mühleti daha uzundur. Tedavi sonrasında bile kaşıntının ortalama 4-8 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Yalnızca ilaç kullanımı tedavi için kâfi değildir. Kıyafetlerin, mesken dokumacılığının ve konut eşyaların hijyeni de çok değerlidir.

  • Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları üzere dokumacılık eserleri mümkün olduğunca 600C ve üzerinde yıkanmalı ve yüksek ayarda ütülenmelidir. 
  • Bu formda paklığı yapılamayan dokuma eserleri ise ortalama 7-10 gün mühletle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşet içinde bekletilmesi ve sonradan yıkanıp, ütülenmesi gerekmektedir. 
  • Koltuk, sandalye, kapı kolları üzere sık temas edilen fakat yıkanamayan eşyaların ise sirkeli su ile sık sık silinmesi gerekir. 

Ülkemizde önerilen tedavinin hakikat formda yapılmaması, bilhassa pandemi yasakları sırasında kapalı alanlarda kalabalık bir halde bulunulması, parazitin birtakım ilaçlara karşı direnç geliştirmesi üzere kimi nedenlerle son yıllarda görülme sıklığı epey artmıştır. 

 

Evcil hayvanlardan insanlara uyuz bulaşmıyor

 

Hastalıktan korunmak için uyuz tanısı alanlarla, uyuzlu bireylerle temas etmiş lakin kuluçka periyodunda olma ihtimali olan bireylerle yahut uyuz kuşkusu olup kaşıntı şikayeti olan bireylerle temas edilmemesi ve ortak eşyaların kullanılmaması gerekmektedir. Evcil hayvanlardan insanlara uyuz bulaşmaz, bu nedenle evcil hayvanların özel bir tedavisi gerekmemektedir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.