DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Lösemi şüphesi oluşturan 4 önemli soru !

Çocuklar düşe kalka büyüyor… Bu sırada küçük morluklar, ufak sıyrıklar oluşması olağan. Fakat bilhassa diz üstündeki yumuşak dokuda hiç bir nedeni yokken ortaya çıkan, sayıca artan, çabuk güzelleşmeyen morluklara dikkat etmek gerekiyor.

Lösemi şüphesi oluşturan 4 önemli soru !
02.11.2023 11:24
0
A+
A-

(2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI)

En sık 2-5 yaş ortasında görülüyor

Löseminin birinci belirtileri bacaklarda ortaya çıkıyor

Diz üstünde morluk varsa tez edin!

YAZI ARASI REKLAM ALANI

LÖSEMİ KUŞKUSU OLUŞTURAN 4 DEĞERLİ SORU!

 

Çocuklar düşe kalka büyüyor… Bu sırada küçük morluklar, ufak sıyrıklar oluşması olağan. Fakat bilhassa diz üstündeki yumuşak dokuda hiç bir nedeni yokken ortaya çıkan, sayıca artan, çabuk güzelleşmeyen morluklara dikkat etmek gerekiyor. Zira sıklıkla oyun çağında rastlanan lösemi birinci belirtilerini ekseriyetle bu formda gösteriyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, lösemi kuşkusu oluşturan, ihmale gelmez belirtileri anlattı, anne ve babalara kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

 

 

Halk ortasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen lösemi, çocukluk çağı kanserleri içinde yüzde 30 görülme sıklığıyla en üst sıralarda yer alıyor. Yenidoğan periyodundan ergenliğe kadar her yaşta rastlansa da sıklıkla 2-5 yaş ortasındaki çocuklarda görülüyor. Genetik olduğu kadar çevresel faktörlerin de lösemiye yol açtığı, hatta çocuklarda genetik, yetişkinlerde ise çevresel faktörlerin daha tesirli olduğu düşünülüyor. Tıbbi gelişmelerin her geçen gün hızlandığı ve daha tesirli tedavi sonuçları verdiği günümüzde erken teşhis ve yanlışsız tedavi ile çocukluk çağı lösemisinde yüzde 75; akut lenfoblastik lösemide ise yüzde 95 oranında  iyileşme sağlanıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, lösemide yüksek düzgünleşme oranını yakalamak için erken teşhisin son derece değerli olduğunu vurguluyor. 

 

Pek çok belirti var!

Löseminin, kemik ya da kan hücrelerinin denetimsiz formda çoğalma ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan, hayatı tehdit eden değerli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Canpolat şöyle konuşuyor: “Löseminin halsizlikten ateşe dek pek çok belirtisi var. Nedeni bilinmeyen uzun müddetli ateş, çabuk yorulma, halsizlik, kol ve bacak ağrıları, bedenin ağız, diş, burun üzere farklı yerlerinde oluşan ve uygunlaşması vakit alan küçük kanamalar, dışkıda ve idrarda görülen kan, karaciğer, dalak ve lenf bezlerinin büyümesi varsa anne babaların vakit kaybetmeden bir sıhhat kuruluşuna başvurması gerekir.”

 

Kanamaya dikkat!

Löseminin belirtileri, öteki kimi hastalıkların belirtilerine çok benziyor. Kanama bunlar ortasında farklı ve en dikkat cazibeli belirtilerden biri. Bazen cilt altı dokusunda, bazen diş ve damaklarda kanamaya rastlanıyor. Nedeni ise, trombosit sayısının lösemi nedeniyle düşmesi. Zira lösemi, kan hücrelerini olumsuz etkilediği için bedenimizde kanamayı durdurmakla vazifeli trombosit sayısının süratle düşmesine ve münasebetiyle kanamalara, cilt altında oluşan kanamaların da morluk halinde görünmesine yol açıyor. 

 

Bu sorulara karşılık arayın

Lösemiye bağlı kanamaların sık rastlandığı bölgelerden biri, bacaklar.  Bacaklarda görülen morlukların çok kıymetli olduğunu fakat bu morlukların dizin üstünde olmasının daha değerli olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz Canpolat; “Diz altındaki morluklar yaramazlık ve dikkatsizlik manasına gelse de diz üstündeki morluklar hastalık habercisi olabilir” kelamlarıyla anne babaları uyarıyor. Özellikle 2-12 yaş ortasındaki oyun ve okul çağındaki çocuklarda çarpma, düşme sonucu oluşsa da diz üstündeki yumuşak dokuda bir morluk gördüğünüzde, aşağıdaki sorulara karşılık arayın. Bir ya da bir kaçına evet diyorsanız, çabucak bir uzmana başvurun. İşte morluklarla ilgili yanıtlamanız gereken sorular: 

  1. Morluklar dizin üstünde mi?
  1. Sayıca fazla mı?
  2. Çarpma sonucu mu yoksa zaten mi oluşuyor?
  3. Fazla büyük ve koyu renkli mi?

Lösemiye, kolay bir kan sayımı ile teşhis konuyor

Hemotoloji uzmanının çocuğu muayene etmesi ve yapılacak kolay bir kan sayımı ile pek çok hastalığın oluşmasına yahut ilerlemesine pürüz olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cengiz Canpolat, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Eğer gerekiyorsa kemik iliğinin incelenmesiyle teşhis konuluyor. Vakit kaybetmeden teşhis konulması halinde lösemi hastaları, tipi ve risk kümesine nazaran 2 ila 3 yıl süren bir tedavinin akabinde güzelleşip gündelik hayatına dönebiliyorlar. Günümüzde tıbbın süratle ilerlemesi, kan hastalıklarının ve bilhassa löseminin tedavisindeki başarıyı çok artırıyor. Çocukluk çağı lösemisinde genel olarak bu oran yüzde 75, akut lösemide ise yüzde 90’ın üzerinde. Buradaki en değerli nokta, hastanın erken teşhis edilmesi ve sonrada da güzel bir tedavi görmesi. Erken teşhiste anne babaların dikkatli bir gözlemci olmaları ve kuşku uyandıran durumlarda bir uzmana başvurması hayati değer taşıyor.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.