DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

Migren ‘geliyorum’ diyor!

Birtakım hastaların ağrı başlamadan evvel algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük üzere uyarıcı belirtiler yaşayabildiğini vurgulayan uzmanlar, baş ağrısının öteki bir hastalığın belirtisi olabileceğini söylüyor.

Migren ‘geliyorum’ diyor!
29.02.2024 20:00
3
A+
A-

Bazı hastaların ağrı başlamadan evvel algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük üzere uyarıcı belirtiler yaşayabildiğini vurgulayan uzmanlar, baş ağrısının öbür bir hastalığın belirtisi olabileceğini söylüyor.

Migrenin kadınlık hormonu östrojen ile alakalı olduğundan bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görüldüğünü vurgulayan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Migren ataklarını gerilim, soğuk ve lodos, menstrüasyon, uykusuzluk, açlık, birtakım yiyecekler ve içecekler (çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol), sıklıkla tetikleyebilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, migren hakkında bilgi vererek, tedavisini anlattı.

Migrenin; genelde şiddetli, sıklığı, ağrı bölgesi ve devam etme mühleti değişken olan bir baş ağrısı tipi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Sıklıkla bulantı, kusma eşlik eder. Ataklar esnasında hastaların bir kısmı sesten ve ışıktan rahatsız olabilir. Tansiyon tipi baş ağrısından sonra görülen en sık baş ağrısıdır. Ayrıyeten tansiyon tipi baş ağrısına sıklıkla eşlik eder.” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Migren bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görülüyor

Migrenin kadınlık hormonu östrojen ile alakalı olduğundan bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Bundan dolayı bilhassa menstrüel devirde kimi hastalarda var olan ağrıların şiddetlenmesi, kimi hastalarda da tam karşıtı olarak azalması görülüyor. Sıklıkla yarım baş ağrısı formunda oluyor. Şiddeti, ağrı mühleti ve ağrının bölgesi bireyden bireye değişkenlik gösterebildiği üzere tıpkı bireyde de vakit zaman farklıklar gösterebilir. 

Migren atakları en fazla 3 gün sürüyor

Ataklarının en fazla üç gün sürdüğünü lisana getiren Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Nörolojik yahut mide-bağırsak sistemi ile ilgili problemler eşlik edebilir. Atak öncesine ‘aura’ dediğimiz 5-20 dakikada gelişen ve 60 dakikada sürebilen nörolojik belirtiler olabilir. Her vakit görülmeyen bu belirtiler kolay ışık çakmaları, noktalanmalar, geometrik formlar ve karanlık alan üzere sıklıkla görme ile ilgili belirtilerdir. Birtakım hastalar ağrı başlamadan evvel algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük üzere uyarıcı belirtiler yaşayabilirler.” diye konuştu.

Lodos da çikolata da, gerilim de tetikliyor

Migren ataklarının birtakım faktörlerden tetiklenebildiğini de tabir eden Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Bunlar; gerilim, dıştan gelen parlak ikazlar, soğuk ve lodos, başa gelen ani travma ve sarsıntılar, menstrüasyon, uykusuzluk, açlık, kimi yiyecekler ve içecekler (sıklıkla çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol v.s.), antrenman, doğum denetim hapları, soğuk besinler, birtakım damar genişletici ilaçlar, yükseklik ve birçok sayamadığımız etkenler sıklıkla migren atağını tetikleyebilir.” dedi.

Mutlaka bir hekim tarafından teşhis konulmalı

Birçok tetikleyici faktör olabileceğinden hastaların bu tetikleyici faktörleri erken devirde tanıması ve olabildiğince uzak durması gerektiğinin kıymetine vurgu yapan Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Baş ağrısı öbür bir hastalığın belirtisi olabildiğinden ve çalışan bireylerde önemli iş gücü kaybına yol açtığından kesinlikle bir tabip tarafından teşhis konulması, takip ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu nedenle baş ağrısı hastalarının tabip muayenesinden geçmesi ve gerekli görüldüğü takdirde kimi görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin yapılması tedavinin başarısı açısından değerlidir.” formunda konuştu. 

Migren botoksu dirençli hadiselerde başarılı oluyor

Migren tedavisi iki çeşit olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Birincisi; ataklar esnasında kullanılan ilaçlarla atakları önlemek ve ikincisi; bizim ‘profilaksi’ dediğimiz atak olsun olmasın her gün kullanacağı ilaçlarla atakların sıklığını ve şiddetini azaltıcı ilaç başlamaktır. Bu tedaviler tek başına yahut her ikisi birlikte uygulanabilir. Genelde atak tedavisinde en kolay ağrı kesicilerden, migrene özel ilaçlara kadar olan ilaçlar basamaklı bir halde başlanıyor. 

Profilaksi emelli olarak genelde antidepresanlar, kimi hipertansiyon yahut nörolojik ilaçlar kullanılmaktadır. 

Son vakitlerde tedaviye dirençli migren ataklarında botulinum toksini yahut başka ismiyle botoks kullanılabilmekte ve dirençli hadiselerde başarılı olduğu bilinmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.