DOLAR
32,2039
EURO
35,1021
ALTIN
2.518,46
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Öfkelenmemek değil, öfkeyi iyi yönetmek önemli!

Öfkenin altında birçok vakit keder, hayal kırıklığı ve dert üzere hisler var olduğunu söz eden uzmanlar, bu nedenle öfkelenen birini anlamaya çalışma ve öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmanın altta yatan gerçek hissini anlamaya yardımcı olacağına dikkat çekiyor.

Öfkelenmemek değil, öfkeyi iyi yönetmek önemli!
27.10.2023 22:00
0
A+
A-

Öfkenin altında birden fazla vakit ıstırap, hayal kırıklığı ve dert üzere hisler var olduğunu tabir eden uzmanlar, bu nedenle öfkelenen birini anlamaya çalışma ve öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmanın altta yatan gerçek hissini anlamaya yardımcı olacağına dikkat çekiyor. Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurmasının mümkün olmadığını söz ederek, öfke ile uygun baş etme stratejileri uygulanmasının terapi ile sağlanabileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfkeli bir bireyle nasıl yapan irtibat kurulacağına ait bilgi verdi.

“Öfkeli bir şahısla yapan bir bağlantı kurmak istiyorsak birinci adım öfkenin şiddetinin azalmasını beklemektir.” diyen Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şunları lisana getirdi:

“Çok ağır hisler yaşarken kişinin bizi dinlemesi ve anlaması zorlaşacağı için yapan bir ilgi kuramayız. Bunun için o anda sakin kalmak, onu dinlemeye çalışmak, sorular sorarak anlamaya çalışmak ve sakinleştiğinde husus üzerine konuşmak istediğimizi belirtmek uygun adımlar olabilir.”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Öfkenin altında öbür hisler var 

Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfkenin ikinci bir his olduğunu söz ederek, “Öfkenin altında birçok vakit keder, hayal kırıklığı, telaş üzere hisler vardır. Bu sebeple öfkelenen birini anlamaya çalışmak, öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmak altta yatan gerçek hissini anlamamıza yardımcı olur. Bu da her iki tarafın da bir öfke girdabında kaybolması yerine gerçek hislerin ve niyetlerin konuşulduğu gerçek bir ilgi kurmalarını sağlar.” formunda görüşlerini lisana getirdi.

Sağlıklı yaşanan öfke motivasyon sağlıyor

Tıpkı öbür hisler üzere öfkenin de sağlıklı ve olması gereken bir his olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şöyle devam etti:

“Burada his değil duyguyu nasıl dışa vurduğumuz denetim edilmeli. Öfke idaresinde de hedef öfkenin bireye ya da etrafına yıkıcı sonuçları olmayacak halde yansıtılmasını sağlamaktadır. Bu halde yaşanan öfke bireye motivasyon, irade, güç, sevdiklerini ve kendisini korumak için inanç sağlar. Ayrıyeten istediği ve istemediği durumları daha net tabir ettiği için etrafıyla daha sağlıklı münasebetler kurmasını da sağlar.”

Öfke ile baş etme stratejileri nelerdir

Öfke meselesiyle ilgili terapiye başvuran danışanların birçok vakit sevdiklerini kırdıkları için pişmanlık hissi ya da iş, aile, toplumsal bağlarda sıkıntıları olduğunu söz eden Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şunları kaydetti:

“Terapide gaye kişinin öfkesinin nedenlerini anlamak ve onu durdurmaktadır. Fakat öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurması mümkün olmaz. Öfkenin erken kademelerinde kişinin öfkeleneceğine dair ipuçları vardır. Kişinin bu duyguyu fark etmesi ve o sırada birlikte belirlenen öfke ile uygun baş etme stratejilerini uygulamasını sağlamaktadır. İkinci gaye ise kişinin öfkesine sebep olan altta yatan gereksinimini bulmak ve tekrar yapılandırmaktır.

Birey ya da küme olarak bu mevzuda sorun yaşayan şahısların kendini tanıma, hislerini manaya ve hislerini düzenleme üzerine kitaplar okumaları, eğitim almaları da önerilebilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.