DOLAR
32,2420
EURO
35,1223
ALTIN
2.507,91
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Unutkanlığı tetikleyen 8 neden

Orta sıra unutmanın olağan olduğunu fakat sık sık yaşanan unutkanlık sorununun sebebinin kesinlikle bir tabibe başvurularak araştırılması gerektiğinin altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nil Çetin, “Unutkanlığın fizyolojik nedenler dışında pek çok nedeni vardır. Her unutkanlık, Alzheimer yahut bunama değildir” dedi.

Unutkanlığı tetikleyen 8 neden
07.12.2023 16:48
0
A+
A-

Unutkanlığı tetikleyen 8 neden

Ara sıra unutmanın olağan olduğunu lakin sık sık yaşanan unutkanlık sorununun sebebinin kesinlikle bir tabibe başvurularak araştırılması gerektiğinin altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nil Çetin, “Unutkanlığın fizyolojik nedenler dışında pek çok nedeni vardır. Her unutkanlık, Alzheimer yahut bunama değildir” dedi.

Hafızamızın pek çok faktör tarafından etkilenmekte olduğunu söz eden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nil Çetin, unutkanlık konusunda bilgilendirmede bulundu. Orta sıra unutmanın olağan olduğunu, hepimizin vakit zaman unutma sorunu yaşayabildiğini lisana getiren Uzm. Dr. Nil Çetin, fakat sık sık unutkanlık sorunu çekilmeye başlandığında sebebinin kesinlikle araştırılması gerektiğini belirtti.

SİGARA, ALKOL, İLAÇLAR VE VİTAMİN EKSİKLİĞİ UNUTKANLIĞA YOL AÇABİLİR

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Uzm. Dr. Çetin, unutkanlık konusunda en değerli 8 risk faktörünü şu formda sıraladı:

  • “Alkol tüketimini azaltın. Alkolün bilhassa yüksek ölçüde kullanılması, hem anlık hem de kronik olarak hafızayı tesirler. Bilhassa yüksek dozlarda alkol tüketimi, derin beyin yapılarında ve korteks geri dönüşümsüz beyin hasarına kadar giden bir hasara yol açabilir. 
  • Sigara içimi ise oksijen azalması ve damar sertliği sistemleri ile hafızayı olumsuz etkileyebilir. 
  • Bazı ilaçlar hafızada bozulma ve zayıflamaya yol açabilir, asetilkolin metabolizmasını etkileyen kimi ilaçlar, antidepresan, antihistaminikler, kimi kas gevşeticiler vb. ilaçlar.
  • Depresyon, ağır gerilim, hüzünlü, hüzünlü yahut gergin, gerilimli olduğumuzda dikkatimiz dağılır, öteki kanılara odaklanıp anı takip edemeyebiliriz, odaklanma zahmeti yaşarız ve o anda öğrenmeye çalıştığımız mevzuyu ya da konuşulanları hatırlamak imkânsız hale gelebilir. 
  • Vitamin, demir eksikliği ya da hormonal düzensizlik, B vitaminleri B9 vitamini (folik asit), B12 vitamini, C, D, E vitamini eksiklikleri, demir eksikliği, tiroit, böbreküstü bezi üzere endokrin hastalıklara bağlı hormonal düzensizlikler.
  • Beyin kan akımını ve dolanımını etkileyerek beyin işlevlerini bozan diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol üzere hastalıklar, hatta ileri yaş kümesinde enfeksiyonlar.
  • Uyku bozuklukları, bilhassa derin uyku dediğimiz uykunun ileri evrelerindeki dönemde azalma, hafızayı olumsuz etkilemektedir. Uyku hijyeni ve kaliteli uyku hafıza açısından da çok değerlidir.
  • Fizyolojik yaşlanma, yaşlandıkça saçımız beyazlaşır, cildimiz kırışır ve sarkar, kemiklerimiz erir, kireçlenir, tabi ki beynimiz de vakitle yaşlanır, nöronlar azalır, ilişki sağlayan dendritler gevşer ve azalır, bu fizyolojik yaşlanmadır, hafif unutkanlık olağandır.”

HEMEN PANİĞE KAPILMAYIN

Kelimeleri bulamıyor, isim hatırlamıyor lakin biraz düşününce hatırlayabiliyorsanız çabucak paniğe kapılmamanız gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Nil Çetin, “Eşyanızı vakit zaman unutup sonra buluyorsanız, bir odaya yahut mutfağa gidip alacağınızı almadan dönüyorsanız, korkmayın. Bu saydığım durumlar olağandır. Lakin günlük hayatı etkileyen sıklıkta unutkanlıklar ya da çok uygun bildiğiniz bir etrafta kaybolmak üzere alarm verici sorunlar sizi hekiminize götürmelidir” diyerek kelamlarını sonlandırdı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.