DOLAR
32,2480
EURO
35,0672
ALTIN
2.528,36
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Bebek deyip geçmeyin, diş bakımını ihmal etmeyin!

Çocuklarda birinci süt dişleri 6-12 aylık periyotta çıkmaya başlar ve 20  süt dişi çoklukla çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde tamamlanmış̧ olur.

Bebek deyip geçmeyin, diş bakımını ihmal etmeyin!
04.11.2023 11:36
2
A+
A-

Bebek deyip geçmeyin, diş bakımını ihmal etmeyin!

BEBEĞİNİZİN DİŞ BAKIMLARINA NE VAKİT BAŞLAMALISINIZ?

Çocuklarda birinci süt dişleri 6-12 aylık devirde çıkmaya başlar ve 20  süt dişi çoklukla çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde tamamlanmış̧ olur. World Health Organisation (WHO-Dünya Sağlık Örgütü) ve Amerikan Pediatrik Diş̧ Doktorları Birliği birinci diş̧ doktoru muayenesinin, 6 ay-1 yaş ortasında, birinci diş̧ çıktıktan sonra yapılmasını öneriyor. Bebek diş sıhhati ile ilgili değerli açıklamalarda bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir   ailelere kıymetli tavsiyelerde bulunuyor.

Bebeğin birinci dişlerinin çıkmasıyla birlikte, ebeveynlere bebekleri için gerçek ağız hijyeni alışkanlıklarının kazandırılmasının ehemmiyetine dikkat çeken Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir  “Süt dişler birinci çıktığı andan itibaren çürük oluşumunun engellenmesi ve 10-12 yaşlarına kadar ağızda kalması gereken dişler için yapılabilecek en ülkü ve gözetici tedavi planlamasının yapılması gerekmektedir.  Özellikle teşhis konmuş bir hastalığı olan ve tertipli ilaç kullanması gereken bebek hastalarımızda ağız hijyeni alışkanlıklarının hastaya özel olarak düzenlenmesi, ağız hijyeni için kullanılan eserlerin hastaya nazaran seçilmesi ve sistemli denetim randevularıyla çürük riskinin en aza indirilmesi yahut çürük oluşumunun erken safhada tespit edilmesi çok önemlidir” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bebekler dişli doğabilir

Bazen bebeklerin ağızlarında bir yahut birkaç tane diş ile de doğabildiğini söz eden Nurgül Demir “Bu bebeğin beslenmesini etkileyeceği üzere, şayet diş sallanıyorsa yutmayla birlikte kimi riskleri de beraberinde getirebilir. Bu kesinlikle çocuk diş tabibine danışılması gereken bir durumdur. Dişin durumuna nazaran doktor hakikat tedavi planlamasını yapacaktır” açıklamasında bulundu. Nurgül Demir bebeğin dişlerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için öteki unsurları ise şöyle sıraladı;

Hem anne sütü hem bebek mamaları çürük yapan özelliktedir. Bebeğinizi emzirdikten yahut hazır göğüs ile besledikten sonra kesinlikle dişlerini ve diş̧ etlerini bebek fırçasıyla yahut pak bir gazlı bezle silin. Bu şekilde, diş̧ çürüğüne neden olan, bakteri plağı ismi verilen yapışkan kaplamadan kurtulmuş̧ olursunuz.

1-Bebeğinize katkısız, organik süt içirin. Şekerle yahut balla tatlandırılmış̧ sütlerin bebeğinizin çürük riskini arttırdığını unutmayın.

2-1 yaşından sonra bebeğinize biberon kullandırmayın. Bir şey içirmek için küçük bardakları yahut tatlı kaşıklarını tercih edin.

3-Bebeğinizi hiçbir vakit balla tatlandırılmış̧ emzik yahut biberonlar ile uyutmayın. Bu alışkanlık erken çocukluk çağı çürüklerinin temel sebebidir.

4-Özellikle gece uyutmadan evvel bebeğinizin dişlerinin yüzeyini temizlemeniz, hiçbir şey yapamıyorsanız su içererek uyutmanız ağız içindeki asidik ortamın dengelenmesi ve çürük riskinin azaltılması için çok değerlidir. Zira gece tükürük akışı çok azdır ve dişlerin üzerindeki temizleyici tesiri daha azdır.

5-Dişleri uygun bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir fırça ile günde en az iki kere fırçalayın.

Eğer çocuğunuz tükürme alışkanlığı kazandıysa 3 yaşına geldiğinde florürlü diş̧ macunu kullanmaya başlayın ve yalnızca bezelye büyüklüğünde diş̧ macunu kullanın. Çocuğunuzun fırçalama sonunda macunu tükürmesini sağlayın.

4 yaşa kadar parmak ya da emzik emme alışkanlığından vazgeçirmeye çalışın.

Her 6 ayda bir diş̧ tabibini ziyaret edin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.