DOLAR
32,2592
EURO
34,7071
ALTIN
2.396,32
BIST
10.268,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
17°C

Bir bayram klasiği şeker dişlere zarar vermeden nasıl tüketilmeli?

Şekerlerin hepsinin diş üzerinde çürük yapan tesire sahip olduğunu kaydeden uzmanlar, kimilerinin daha fazla, kimilerinin da daha az olduğunu söylüyor.

Bir bayram klasiği şeker dişlere zarar vermeden nasıl tüketilmeli?
09.04.2024 14:24
0
A+
A-

Şekerlerin hepsinin diş üzerinde çürük yapan tesire sahip olduğunu kaydeden uzmanlar, kimilerinin daha fazla, kimilerinin da daha az olduğunu söylüyor.

Şekerler ortasında yapışkan olanların yani dişin üzerinde daha uzun müddet kalanların tükürükle de daha sıkıntı temizlendikleri için öbür cins şekerlere nazaran dişlerde daha çok çürük yapan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker tüketiminden çabucak sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, Ramazan Bayramı’nda çok şeker tüketiminin diş sıhhati üzerindeki tesirlerini kıymetlendirdi.

Dişler nasıl çürüyor?

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Aşırı şeker tüketiminin halk ortasında da bilindiği üzere dişlerde çürük oluşumuna sebep olduğunu kaydeden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker ağız florasını ve tükürüğün yapısını değiştirerek asidik bir ortam oluşturuyor ve ağız ortamının asiditesi artınca dişlerdeki mine yüzeyinin yumuşamasına ve çürüklerin oluşmasına sebep oluyor.” dedi.

“Şekerlerin hepsi diş üzerinde çürük yapan tesire sahip”

Dişlerin emayesini zayıflatan ve çürümeye neden olan şeker tipleri hakkında da bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şekerlerin hepsi diş üzerinde çürük yapan tesire sahiptirler kimileri daha fazladır kimileri da az. Şekerler ortasında yapışkan olanlar yani dişin üzerinde daha uzun müddet kalanlar tükürükle de daha güç temizlendikleri için öbür tıp şekerlere nazaran dişlerde daha çok çürük yapan özelliğe sahiptirler.” diye konuştu.

Dişlerin çürümemesi için ne yapılmalı?

Bayramda fazla şeker yenildiği için dişlerin çürümesinden korkulup korkulmaması konusunda da Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker tüketiminden çabucak sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar. Diş fırçalama üzere bir imkan yoksa su içerek yahut ağzı su ile çalkalayarak şekerin dişler üzerindeki negatif tesiri daha aza indirilebilir.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.