DOLAR
32,2420
EURO
35,1223
ALTIN
2.507,91
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu işitme kaybına neden olabilir!

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte artan enfeksiyon hastalıkları çocuklarda kulak ağrısının en yaygın nedeni olan ve tıp lisanında ‘otitis media’ olarak isimlendirilen orta kulak enfeksiyonunu tetikleyebiliyor. Çabucak her yaş kümesinde görülse de bu enfeksiyon en sık 3 ay ile 3 yaş ortasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor.

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu işitme kaybına neden olabilir!
30.11.2023 11:00
2
A+
A-

           ÇOCUKLARDA ORTA KULAK ENFEKSİYONU 

                         İŞİTME KAYBINA NEDEN OLABİLİR!

 

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte artan enfeksiyon hastalıkları çocuklarda kulak ağrısının en yaygın nedeni olan ve tıp lisanında ‘otitis media’ olarak isimlendirilen orta kulak enfeksiyonunu tetikleyebiliyor. Çabucak her yaş kümesinde görülse de bu enfeksiyon en sık 3 ay ile 3 yaş ortasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. O denli ki 3 yaşındaki çocukların yüzde 50-85’i en az bir sefer orta kulak enfeksiyonu geçirmiş oluyor. Bu yaş kümesindeki çocuklarda daha yaygın görülmesinin nedeni ise östaki borusunun kısa ve yatay olması, tam gelişmemiş bağışıklık sistemi ile alerji oluyor. Çoğunlukla bakteri kaynaklı gelişen orta kulak enfeksiyonu çocuklarda bizatihi geçebileceği üzere makûs bir seyir de izleyerek şiddetli ağrılara ve önemli tablolara neden olabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarında tedaviye kesinlikle erken periyotta başlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Zira enfeksiyon ilerlerse yol açtığı şiddetli kulak ağrısının yanı sıra kulak zarının delinmesi, işitme kaybı ile menenjite neden olabiliyor. Hasebiyle çocuklarda kulak ağrısı, ateş, genel durum bozukluğu, kulak akıntısı gözlendiğinde tabibe başvurmak çok önemlidir” diyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kulağını sık sık çekiyorsa, dikkat!

Kulak zarının ardında yer alan ve içinde seslerin duyulmasını sağlayan küçük kemiklerin titreştiği orta kulakta gelişen enfeksiyon, orta kulak enfeksiyonu olarak isimlendiriliyor. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu ekseriyetle soğuk algınlığı ve grip üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının akabinde apansız başlayan kulak ağrısıyla kendini muhakkak ediyor. Ayrıyeten hastalığın şiddetine nazaran; yüksek ateş, kulaktan ses gelmesi, kulakta tıkanıklık yahut akıntı, kulakla sık sık oynama yahut kulağı çekme, işitme azlığı, huzursuzluk, daima ağlama, dengesizlik, iştahsızlık ile uykuya dalmakta zahmet çekme üzere belirtiler gelişebiliyor.

Pek çok etken neden olabiliyor!

Orta kulak enfeksiyonu pek çok farklı nedenden ötürü gelişebiliyor. Kış aylarında en sık görülen nedenin üst teneffüs yolları enfeksiyonu olduğunu belirten Dr. Berna Yayla Özker, enfeksiyonu tetikleyen etkenleri de şöyle sıralıyor: “Alerji, anne sütüyle beslenmeme, genetik yatkınlık, geniz eti büyümesi, reflü, emzik kullanma, biberon ile beslenme ve sigara dumanı maruziyeti enfeksiyonu tetikleyen faktörlerdir.”

Kulağına asla soğan suyu damlatmayın!

Dr. Berna Yayla Özker, ebeveynlerin kulak ağrısında tabibe başvuruncaya dek ağrı kesici şurup ya da ağrı kesici tesiri olan kulak damlaları kullanabileceklerini belirtiyor. Fakat toplumdaki yaygın inanışın bilakis, kulağa soğan suyu yahut zeytinyağı damlatılmasının kulak ağrısında yarar sağlamadığı ihtarında bulunan Dr. Berna Yayla Özker, “Soğan suyu, sirke ya da zeytinyağı üzere yabancı unsurların damlatılmaları faydalı olmadığı üzere dış kulak yolunda ve kulak zarında tahribata yol açabiliyor. Bilhassa kulak zarı tahribatı ile orta kulak ve iç kulağa ulaşan bu unsurlar işitme kaybı ve istikrar kaybına neden olabiliyor. Hasebiyle kulağa damlatılmalarını asla önermiyoruz“ diyor.

Antibiyotik tedavisi gerekebiliyor

Çocuklarda gelişen orta kulak enfeksiyonu ekseriyetle hafif seyrediyor ve tedaviye gerek kalmadan resen geçiyor. Lakin yüksek ateş varsa yahut belirtiler şiddetleniyorsa vakit kaybetmeden tedaviye başvurmak kıymet taşıyor. Dr. Berna Yayla Özker, orta kulak enfeksiyonunda, 6 aya kadar olan bebeklerde bağışıklık sistemi tam gelişmediği, aşılar tam tamamlanmadığı ve baş kemikleri tam birleşmediği için enfeksiyonun beyefendisine yayılma riski nedeniyle antibiyotik tedavisinin önerildiğine işaret ederek şöyle devam ediyor: “Ancak 6 ay ile 2 yaş ortasındaki çocuklarda kesin teşhis konulmamışsa yahut önemli bulgular yoksa, 2 yaşından büyük çocuklarda da kesin teşhis olsa bile bulgular şiddetli değilse, antibiyotik tedavisi için bekliyoruz. Tüm yaş kümelerinde 3 günü geçen kulak ağrısı, ateş, genel durum bozukluğunda ise antibiyotik tedavisi öneriyoruz”

 Enfeksiyon sık tekrarlıyorsa, dikkat!

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, çocuklarda orta kulak enfeksiyonu sık tekrarlıyorsa altta yatan etkenin kesinlikle tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. “Sık tekrarlayan enfeksiyonun nedeni, geniz eti büyümesi yahut orta kulak ile burun boşluğu ortasında temas sağlayan östaki tüpünün yetersiz çalışması olabiliyor” diyen Dr. Berna Yayla Özker, bu tablolarda geniz eti ameliyatı ve kulaklara tüp uygulaması prosedürlerine başvurulduğunu belirtiyor.

 Ellerinizi sık sık yıkayın

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunu önlemek için hijyen kurallarına uyulması büyük kıymete sahip. Bu nedenle hem çocukların hem de çocuklar ile temas eden şahısların ellerinin sık sık yıkanması gerekiyor. Ayrıyeten çocuğun sigara dumanına maruziyetinin önlenmesi, hasta şahıslardan uzak tutulması, pnömokok aşısının yaptırılması ve bebekleri biberon ile oturur konumda beslemek orta kulak enfeksiyonu riskini azaltan öbür etkenler ortasında yer alıyor

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.