DOLAR
32,2592
EURO
34,7071
ALTIN
2.396,32
BIST
10.268,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
17°C

İşverenler 2024’te Daha Yüksek Maaş Ve Daha Fazla Yan Hak Vermeyi Hedefliyor

Dünya’nın önder yetenek şirketi Randstad, 2024 İK Trendleri ve Fiyat Raporu’nu yayımladı. Rapora nazaran enflasyon nedeniyle artan iş maliyetleri 2024’ün en büyük zorluğu olarak ortaya çıkarken, ankete katılan şirketlerin %83’ü, 2024’te çalışanlarına %40 ila %50 oranında daha yüksek maaş vermeyi hedefliyor.

İşverenler 2024’te Daha Yüksek Maaş Ve Daha Fazla Yan Hak Vermeyi Hedefliyor
09.04.2024 17:36
1
A+
A-

Dünya’nın başkan yetenek şirketi Randstad, 2024 İK Trendleri ve Fiyat Raporu’nu yayımladı. Rapora nazaran enflasyon nedeniyle artan iş maliyetleri 2024’ün en büyük zorluğu olarak ortaya çıkarken, ankete katılan şirketlerin %83’ü, 2024’te çalışanlarına %40 ila %50 oranında daha yüksek maaş vermeyi hedefliyor.

 

Randstad tarafından ocak / şubat aylarında yapılan ve Türkiye’deki çeşitli iş kollarından 630 patronun katıldığı anketin sonuçları, “2024 İK Trendleri ve Fiyat Raporu” olarak yayımlandı. Şirketlerin mevcut ekonomik ortama nasıl adapte oldukları, şirketlerin karşılaştığı zorluklar ve başa çıkma planları ile yapay zeka hususlarına odaklanan rapor, çalışanların maaş ve yan hak beklentileri hakkında da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İşverenler için 2024’ün zorluğu artan iş maliyetleri

Ankete katılan kurumların %74’ünün 2024’te beklediği en büyük zorluk, enflasyon nedeniyle artan iş maliyetleri.  %49’u ise bu nedenle verimliliği garantilemenin sıkıntı olacağını düşünüyor. İş gelişimi ve satış noktasında %48’i hacimlerin artmasını beklerken, %11’lik kesim satış ve  hacimlerin düşeceğini düşünüyor.

 

Kurumlar için çalışanlarını elinde tutmak için maaş artışı mecburi oldu

İşe alım noktasında karşılaşılan pürüzler ortasında, daha düzgün  yaşam kalitesine ulaşmak isteyen adayların maaş konusunda yüksek beklentileri bulunuyor. İştirakçilerin %76’sı, adayların gerçekçi olmayan yüksek maaş beklentileri içine girdiğini belirtirken, %53’ü adayların kısıtlı tecrübeye sahip olması nedeniyle işe kabul edilmediğini belirtiyor. İnsan Kaynakları departmanlarının %73’ü, işe alım sırasında fiyat ve yan haklara ait beklentileri direktörün büyük bir zorluk olduğunu düşünüyor. İştirakçilerin %63’ü ise çalışanlarını ellerinde tutmakta zorluk yaşadığını belirtiyor. Bu nedenle şirketlerin %68’i mecburi maaş artışına giderken, %59’u eğitim programları, %36’sı ise şahsileştirilmiş yan haklar paketleri sunarak çalışanların işten ayrılmasını engellemeye çalışıyor. Fiyatlarda rekabette ise %57’yi oluşturan kesim, şirketlerinin rakiplerle çabucak hemen tıpkı maaş skalasında fiyat siyaseti izlediğini belirtirken, %27’si daha düşük olduğunu belirtti. Maaşların rakiplere nazaran daha fazla olduğunu belirtenlerin oranı ise %9 olarak raporlandı.

 

İşverenler 2024’te çalışan sayısında değişikliğe gitmeyi tercih etmiyor
 
Katılımcıların %49’u  iş maliyetleri ve ekonomik kaidelerin zorlayıcılığı karşısında 2024 yılında işten çıkarma yapmayacağını ve çalışan sayısının değişmeyeceğini belirtirken, %33’ü çalışan sayısını artırmayı hedefliyor. Şirketlerin süreksiz ve kalıcı açık pozisyonlarıysa %7 olarak eşit dağılmış durumda. İş hacimlerinin artması beklenirken işe alım nedenleri ortasında %80’lik kesim işinin büyümesi olduğunu belirtiyor. Yatırım planı yaptığı için işçi almayı hedefleyen  kurumlarsa   %40 olarak ankette yer alıyor.

 

İşe alımda en zorlanılan departmanların başında BT/Teknoloji ve Mühendislik geliyor

Katılımcıların en uygun adayları bulmakta zorlandığı departmanlar, tıpkı vakitte işe alım niyetinin en yüksek olduğu departmanlar ortasında yer alıyor. Sonuçlara nazaran %83 oranla BT/Teknoloji, %70 oranla Mühendislik ve üçüncü sırada %63’le Tedarik Zinciri departmanlarına aday bulmak patronları zorluyor. İşe alımların birinci adımı olan hakikat adayı seçme noktasında meslek / iş ilanı siteleri, 2024 yılında uygun adayları bulmak için sık kullanılan usul olacak ve iştirakçi şirketlerin %75’i bu seçeneği en tesirli işe alım kaynaklarından biri olarak seçmeye devam edecek.

 

Emeklilik planı, otopark kullanımı, yol fiyatı üzere sunulan yan haklarda artış gözlemlendi

İşverenler, çalışanlarını kaybetmemek ismine yemek kartı, sıhhat sigortası üzere bilinen yan hakların yanında; cep telefonu tahsisi, yol fiyatı, otopark kullanımı, emeklilik planı üzere farklı finansal haklar da sunmayı artırdı. Rapora nazaran 2023 yılında yemekhane/yemek kartı sağlayan kurumlar %78 iken, 2024’te %82 olarak yükseliş gösteriyor. 2023’te özel sıhhat sigortası yapan kurumlar %59 iken, artan özel sıhhat  sigorta maliyetlerine karşın bu sene ortalama %71’e kadar yükseliyor. Sıralamayı %71 ile cep telefonu verilmesi, %70 ile de yol fiyatı takip ediyor. Patronların yan hakları artırmasına karşın çalışanların %77’si öteki bir kurumda daha düzgün fiyat yahut daha düzgün şartlar aldığı için işten ayrılıyor. Uzaktan çalışmak istediği için işten ayrılanlar 2023’te %17 iken, 2024 yılında bu sayı %12 olarak düşüş gösterdi. Daha farklı bir meslek yolu seçtikleri için işten ayrılanların   oranı ise %30 olarak belirtildi.

 

Şirketler yapay zeka kullanımını destekliyor

Yapay zeka uygulamalarının işgücü piyasası üzerinde yaratacağı tesir hakkında iştirakçilerin yarısı iş sayısının azalacağı görüşünde. İş sayısının artacağını düşünenlerin oranı ise  %30 olarak ortaya çıkıyor. Kurumların %37’si yapay zeka kullanımını destekleyip geliştirmeyi planlarken, %39’uysa yapay zeka kullanımına ait net bir görüş sahibi değil. BT/ teknoloji alanında yapay zeka kullanım oranı %50 ile birinci sırada yer alıyor. İşçi ve insan kaynakları idaresi departmanları %42 ile ikinciyken, tedarikçi bağları departmanları %10’la son sırada konumlanıyor. Daha süratli bilgi sürece ve hakikat iddia nedeniyle yapay zekayı kullanan ve faydalananlar %71 oranındayken, yapay zeka kullanımının nedeni ve yararları; daha yüksek iş gücü verimliliği, tekrarlayan vazifelerin otomasyonu ve daha kaliteli çıkan iş olarak raporda sıralanıyor. Yapay zeka kullanım zorluklarının birinci sırasında %57 ile yapay zekayla çalışacak nitelikli işçi eksikliği yer alıyor. İkinci sırada %50’yle data güvenliği dikkat çekerken, %45’le yapay zekayı uygulama ve çalıştırmanın yüksek maliyetli olması belirtiliyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.