DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kanser tedavisinde akıllı radyoterapi dönemi

Tıp dünyasının tedavi aradığı en kıymetli hastalıkların başında kanser geliyor. Dünyada son periyotlarda akıllı radyoterapinin öne çıktığını söyleyen Medicana Ataşehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Sedat Koca, direkt tümörü gaye alan radyoterapi teknolojisi ile sağlıklı dokuların çok daha az ziyan gördüğünü belirtiyor. Üstelik hastaya eş anlı görüntüleme imkânı sunan akıllı radyoterapi, her kanser tipi için uygulanabiliyor.

Kanser tedavisinde akıllı radyoterapi dönemi
02.12.2023 14:12
1
A+
A-

KANSER TEDAVİSİNDE AKILLI RADYOTERAPİ DÖNEMİ

Tıp dünyasının tedavi aradığı en değerli hastalıkların başında kanser geliyor. Dünyada son devirlerde akıllı radyoterapinin öne çıktığını söyleyen Medicana Ataşehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Sedat Koca, direkt tümörü maksat alan radyoterapi teknolojisi ile sağlıklı dokuların çok daha az ziyan gördüğünü belirtiyor. Üstelik hastaya eş anlı görüntüleme imkânı sunan akıllı radyoterapi, her kanser çeşidi için uygulanabiliyor.

Kanser, tüm dünyada en dert duyulan hastalıklardan. Tıp dünyasında kanserle ilgili araştırmalar kıymetli bir yer kaplıyor. Daha gelişmiş tedavi usulü arayışları suratını kesmeden sürüyor. Son periyotlarda öne çıkan tedavilerden biri de akıllı radyoterapi. 30 yılı aşan tecrübesiyle Türkiye’nin önde gelen sıhhat kurumlarından Medicana Sıhhat Kümesi, tıptaki gelişmeleri takip ederek, bu tedavileri Türkiye’ye taşımaya devam ediyor. Medicana Ataşehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kısmı uzmanı Prof. Dr. Koca’nın önderliğinde ve konuk doktorların iştirakiyle, 1 Aralık’ta düzenlenen “C” programında, kanser tedavisinde akıllı radyoterapi devri ve uygulamaları konuşuldu. Medicana Sıhhat Kümesi İdare Heyeti Üyesi ve CEO’su Reha Özkaya, açılış konuşmasında, Medicana’nın ulusal ve milletlerarası arenada yatırımlarına ve yeni yatırımlarla gelişen teknoloji parkurlarına dikkat çekti. Medicana Ataşehir Hastanesi Başhekimi Dr. Selami Hacıoğlu’nun da konuşma yaptığı toplantıya Medicana Ataşehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi uzmanları Dr. Gökhan Yılmazer ve Prof. Dr. Sedat Koca, Üroloji tabiplerinden Prof. Dr. Cemil Uygur, Göğüs Cerrahisi hekimlerinden Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, Genel Cerrahi tabiplerinden Prof. Dr. Koray Topgül, Medikal Onkoloji hekimlerinden Doç. Dr. Nilay Şengül ile konuk hastane doktorlarından Radyasyon Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cem Önal da katıldı. 

Her hastaya eş anlı görüntüleme sunan radyoterapi

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Radyasyon onkolojisi alanında hastaya özel radyoterapi prosedürlerinin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koca, “Kanser tedavisinin değerli bir modülü olan radyoterapide emel tümörlü dokuyu radyasyon vererek yok etmek ya da denetim altına almaktır. Kanser tedavisinde aktüel prosedürleri takip etmek gerekir. Radyasyon onkolojisi teknolojisinin ürettiği son tekniklerden biri de eş anlı görüntüleme imkânı sunan radyoterapi. Pek çok kanser çeşidinde uygulanabilen metotla hastaya özel tedavi imkânı sağlanır” dedi.

Radyoterapide tümör kontrolü 

Radyasyonun, hastalıklı organa yönlendirilmesi için özel aygıtlara ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Koca, bu tekniğin sağladığı imkânları şöyle anlattı:
 “Eş anlı görüntüleme imkânı sunan bu radyoterapi uygulaması, öbür radyoterapi formüllerine göre çok daha hassas bir teknik donanıma sahip. Cihazın MR tarayıcısı, tedavi sırasında tümörün durumunu, büyüklüğünü ve formunu üç boyutlu gösterir. Bu sayede tümörü ve etrafındaki sağlıklı dokuyu net imajlar ve sağlıklı dokulara ziyan vermeden tümör dokusuna müdahale edilebilmesine imkan sağlar. Böylelikle tümör denetimi artar. Bu tedavide her seans sonucunda meydana gelen klinik değişiklikler kıymetlendirilerek her seansta hastalara değerli bir tedavi imkanı sağlanır.” 

Sağlıklı dokular daha az etkileniyor

Tedavinin her etabının takip edilebildiğini belirten Prof. Dr. Koca, “Bu tedavi formülü, radyasyon tedavisi sırasında tümörlü doku ve etraf sağlıklı dokuların durumunu takip ederek, tedavinin hakikat bir biçimde uygulanmasına ve yan tesirlerin azaltılmasına yardımcı olur. Hastayı radyoterapi süreci boyunca faal biçimde izlememizi sağlar ve tedavinin her basamağında tümörlü dokuların konumunu ve iç organ anatomisini takip edebilir. Bu sayede radyasyonun kanserli hücrelere daha kesin bir biçimde uygulanması ve sağlıklı dokuların daha az etkilenmesi mümkündür” diye konuştu.

Tedaviye cevap oranını arttırıyor

Medicana Ataköy Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nilay Şengül ise, “Kanser tanısı konulduktan sonra hastalık evreleniyor. Her evrede tedavi seçeneği ise farklı. İleri evrelerde sistemik tedavinin yanı sıra radyoterapinin de kullanıldığı kanser tipleri var. Bilhassa metastatik evrede radyoterapi de kullanılarak bir bütün oluyor. Yalnızca medikal onkolojideki gelişmeler değil, radyoterapideki gelişmeler de takip ediliyor” diyerek bu tedavi sisteminin, tedaviye cevap oranını arttırdığını belirterek, lokal denetim sağlamaya yardımcı olduğunu vurguladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.