DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kaygınızı Doğru Yönetip Fırsata Çevirebilirsiniz

Tasa, tehlike ya da tehdit olarak algılanan durumlarda kişinin his ve davranışlarına tesir eden sağlıklı ve doğal bir reaksiyon olarak tanımlanıyor

Kaygınızı Doğru Yönetip Fırsata Çevirebilirsiniz
19.10.2023 17:36
0
A+
A-

Telaş, tehlike ya da tehdit olarak algılanan durumlarda kişinin his ve davranışlarına tesir eden sağlıklı ve doğal bir reaksiyon olarak tanımlanıyor. Temelinde kaygı duygusu yer alan tasayı kaygıdan ayıran en kıymetli öge ise kişinin ortada somut bir tehlike yokken de daima huzursuz ve huzursuz hissetmesi olarak tanım ediliyor. Günlük hayatı etkilemesi nedeniyle ekseriyetle zorlayıcı bir durum olarak isimlendirilse da, aslında telaş yanlışsız yönetildiğinde yararlı ve fonksiyonel olabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Psikoloji (klinik) Kısmı’ndan Uzman Klinik Psikolog Eda Atay, korkunun yanlışsız yönetilmesi hakkında merak edilenleri paylaştı.

 

Kaygı sanılanın tersine sağlıklı olabilir

Kaygı aslında hayatta kalma güdümüzün doğal bir kesimidir. Organizmamızın savaşma -kaçma yansısıdır, bizi inançta tutmaya fayda. Muhakkak ölçüde ve denetim edilebilir ise sağlıklıdır hatta esirgeyici fonksiyonu bile vardır. Bireyin muhtemel risklere karşı daha dikkatli olmasını, durumu uygun tahlil etmesini ve olaylar karşısında hakikat biçimde konumlanmasını sağlar. Tıpkı vakitte motivasyon verici ve harekete geçiricidir. Bunun için bireye gerekli enerjiyi verir, dikkatini toplamasını ve hususa itinayla ağırlaşmasını sağlar.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

 

Kaygı sizi değil, siz korkuyu yönetin

Bazı beşerler tasayı daha sık deneyimlerken, kimileri ise daha az yaşar. Travmatik olaylar, sıhhat sıkıntıları, kalıtsal faktörler, geçmiş hayat tecrübeleri ve mizaç telaş tecrübelerimizi etkileyen faktörlerdendir. Geleceğe dair plan yapmamıza ve öngörülü davranmamıza imkan sağlayan tasanın yokluğunda ise kişi mutlak bir huzura kavuşmadığı üzere, muhtemel risklere de açık hale gelir, denetimini kaybedebilir ve bu durum sağlıklı değildir.

 

 

Kaygıyı lehinize çevirmek elinizde

Kişi, tüm aksiliklerden sıyrılıp, telaşın olumlu getirilerine odaklanmak istiyorsa zorluklarla baş etme maharetlerini geliştirmeyi hedeflemelidir. Böylelikle yaşadığı dehşetin yerini vakitle olumlu hisler alır ve krizi fırsata çeviren birey telaşın esiri değil, işvereni olur. Burada kıymetli olan hissedilen tasanın yoğunluğunu denetim altında tutabilmek ve bundan faydalanmaktır. Aksi halde kişi tasa bozukluğuyla karşı karşıya kalabilir, bu da giderek yıkıcı bir hal alır. Korku seviyesi günlük hayatı olumsuz etkileyen bir noktaya ulaşmışsa ve bu hisle fazlaca meşgul olan kişi yapacaklarına bir türlü odaklanamıyorsa bu türlü bir tabloda telaş bozukluğu akla gelmelidir. Bu durumda bir uzmanla görüşerek ruhsal dayanak alınması uygun olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki, büsbütün dertsiz bir ömür hayal etmek gerçekçi bir beklenti olmayacağı üzere, sağlıklı da değildir.

 

Kaygıya karşı harekete geçin 

Süreci hakikat yönetmek ismine, tertipli bir hayat yaşamak ve bunun için kimi rutinler oluşturmak çok değerlidir. Bu noktada yatış-kalkış saatlerini belirleyerek kaliteli bir uykuya kıymet vermek, açık havada yürüyüş yapmak, meditasyona ve nefes sağlayacaktır.

 

Aile ve yakın etraf takviyesi çok önemli

Anksiyete bozukluğu yaşayan bireylerin yakın etrafı de bu durumdan ağır bir halde etkilenebilir. Başına berbat bir şey gelecek ve geçmeyecek halinde düşünen birey, bu durumu yaşamamak için kendini geri çekerek hem kendisinin hem de etrafının hayatını kısıtlama gayreti içine girebilir. Bu durum kişinin derdini anlayamayan yakınları için yersiz görülebilir ve gereğince anlaşılamayabilir. Telaş bozukluğu yaşayan kişinin etrafı ile toplumsal bağlantılarının bozulmaması ismine yakınlarının hastanın yaşadığı bu durumu kabul etmesi ve elinde olmadığını fark etmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, bizler için kolay olan birtakım durumlar, anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler için hiç de kolay olmayabilir. Kelam konusu şahsa karşı sabırlı olunması ve desteklemesi epey değerlidir lakin yardımcı olmak ismine tavsiyede bulunmak, baskı yapmak, bireyin yaşadığı durumu hafifletmeye çalışmak ya da aksini ispata çabalamak yararlı olmayacaktır. Bunun yerine bireyi bir uzmandan yardım alması için psikoterapi konusunda yüreklendirmek gerekir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.