DOLAR
32,2397
EURO
34,6664
ALTIN
2.398,06
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
16°C

Gençlerde artan kalp hastalıkları aşıdan mı yoksa yaşam tarzından mı?

Covid aşıları milyarlarca beşere uygulandı, sorun yaratsa gözden kaçar mıydı?

Gençlerde artan kalp hastalıkları aşıdan mı yoksa yaşam tarzından mı?
11.04.2024 18:48
2
A+
A-

Covid aşıları milyarlarca beşere uygulandı, sorun yaratsa gözden kaçar mıydı?

BMJ Journals’da yayımlanan araştırmayı değerlendiren Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Kısmı Lideri Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay, “Covid aşıları milyarlarca beşere uygulandı. Bir sorun yaratsaydı bu kadar geniş bir popülasyonda gözden kaçırmak mümkün değildi.” dedi.

Özellikle gençlerde son günlerde arttığı tartışılan kalp hastalıkları ve pıhtıların altında diğer kıymetli nedenler de olabileceğini ve maalesef bunların Covid aşıları kadar gündeme gelip tartışılmadığını kaydeden Prof. Dr. Uzbay, “Günümüz gençlerinde obezite yaygın, uygun ve sağlıklı beslenmiyorlar, daha hareketsizler. Kafein, güç içecekleri ve amfetamin gibisi stimülanların ve birtakım uyuşturucuların kullanımı yaygınlaşıyor. Bütün bunlar gençlerde kalp krizi ve pıhtı üzere sıkıntıları tetikleyebilir.” diye bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Kısmı Lideri, Rektör Danışmanı Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay, BMJ Journals’da yayımlanan araştırmaya nazaran, koronavirüs aşısının, koronavirüs geçiren bireylerde kalp hastalıkları oluşma riskini azaltmasını kıymetlendirdi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Medyada da yer alan savlar toplumda aşı kararsızlığına yol açtı”

Covid-19 aşılarının kalp hastalığı ve pıhtıya yol açtığına dair çok spekülasyon yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Uzbay, “Bu tıp savlar medyada da yer aldı ve toplumda aşı kararsızlığına yol açtı. Lakin aşıların kalp hastalığına yahut pıhtıya yol açtığına dair argümanların bilimsel bir desteği yoktu ve kanıtlanmış bir bilgi değildi. Kurallara uygun, kâfi denek sayısı içeren, düzgün bir araştırmaya dayanmıyordu. Daha çok medya ve bilhassa toplumsal medya takviyeli algı yönetmeye dayalı argümanlardı.” dedi. 

“Aşılanarak hastalıktan korunmak daha sağlıklı bir yaklaşımdı”

İnsanların olağan vakitlerde da etraflarında olabilecek olguları daima olarak Covid aşılarına bağlanarak korkutulduğunu da kaydeden Prof. Dr. Uzbay, “Bu tezlerin ortaya atıldığı devirlerde bizim sahip olduğumuz ispata dayalı bilimsel bilgiler Covid-19’un nedeni olan virüsün ve hastalığın kalpte hasar oluşturabileceğini ve insanları pıhtıya yatkınlaştırdığına işaret ediyordu. Yani aşılanarak hastalıktan korunmak daha sağlıklı bir yaklaşımdı.” diye konuştu. 

“Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı bunu görürdük”

Bugün gelinen noktada BMJ Journals’da yayımlanan çalışmanın sonuçlarının aklı selim bilim insanlarının tekliflerini doğruladığını söz eden Prof. Dr. Uzbay, “Yirmi milyon kişinin bir yıl boyunca takip edildiği çalışmanın sonuçlarına nazaran aşıların bırakın neden olmayı, insanları kalp hastalıkları ve pıhtı riskinden koruduğunu gösteriyor. Çalışmadaki örneklem sayısı hayli yüksektir ve çalışma bilimsel olarak aşıların bu türlü bir riski olmadığına değerli bir ispat sunmaktadır. Aşılanmış ve aşılanmamış şahısların karşılaştırılması da olabilir, lakin kaide değil. Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı bunu aşılanmış kümenin içinde de önemli bir artış olarak görürdük.” biçiminde bilgi verdi.

“Kalp hastalıklarının görülme sıklığı belli”

Kalp hastalıklarının toplumda görülme sıklıklarının muhakkak olduğunu da kaydeden Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay, “Genel toplumda görülme sıklıklarının aşı alanlarda manalı ölçüde artması beklenirdi. Öte yandan Covid aşıları milyarlarca beşere uygulandı. Bir sorun yaratsaydı bu kadar geniş bir popülasyonda gözden kaçırmak mümkün değildi. Zira bilhassa bilimi önemseyen ülkelerde aşılananlar ve aşı tesirleri yakından izlendi. Olumsuz bir durum aşılamanın durdurulması ve müsaadenin askıya alınması ile sonuçlanırdı.” dedi. 

Gençlerde artan kalp hastalıkları…

Aşı zıddı lobilerin toplum sıhhatine ziyan verecek biçimde algı idaresi yapmaya çalıştığını tabir eden Prof. Dr. Uzbay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle gençlerde son günlerde arttığı tartışılan kalp hastalıkları ve pıhtıların altında öbür kıymetli nedenler de olabilir ve maalesef bunları Covid aşıları kadar gündeme getirip tartışmıyoruz. Günümüz gençlerinde obezite yaygın, güzel ve sağlıklı beslenmiyorlar, daha hareketsizler ve boş vakitlerinde bilgisayar başında daha çok vakit geçiriyorlar. 

Kafein, güç içecekleri ve amfetamin gibisi stimülanların ve birtakım uyuşturucuların kullanımı yaygınlaşıyor. Bugünlerde metamfetamin yakalamalarının arttığını da görüyoruz. Bütün bunlar bilhassa gençlerde kalp krizi ve pıhtı üzere meseleleri tetikleyebilir. Lakin aşılarla uğraşırken bunları neredeyse hiç konuşmuyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.