DOLAR
32,2645
EURO
34,6728
ALTIN
2.405,44
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
17°C

Çocuklar bayramları doya doya yaşamalı!

Çocuklara bayramları anlatmanın, onlara gelenek ve görenekler bahsetmenin ve bedelleri aşılamanın değerine vurgu yapan uzmanlar, bu özel günlerde çocukların aile büyükleriyle buluşmalarının duygusal bağın da güçlenmesine imkan tanıdığını söylüyor.

Çocuklar bayramları doya doya yaşamalı!
08.04.2024 17:48
0
A+
A-

Çocuklara bayramları anlatmanın, onlara gelenek ve görenekler bahsetmenin ve bedelleri aşılamanın ehemmiyetine vurgu yapan uzmanlar, bu özel günlerde çocukların aile büyükleriyle buluşmalarının duygusal bağın da güçlenmesine imkan tanıdığını söylüyor.

Anneannelerden, babaannelerden ve dedelerden aldıkları küçük armağanların, çocukları keyifli ettiğini tabir eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bayram, çocuklar için armağanların verildiği bir vakit dilimidir. Büyük ikramlar bilhassa sık sık verilince manasını yitirir. Harçlıklar da ikramlar de yetişkinlerin nezaretinde olmalı.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, bayramların toplumumuzda sevgi, dayanışma ve paylaşma hislerinin ağırlaştığı özel vakitler olduğuna işaret ederek, bayramların özel bağlarını anlattı.

Bayramda büyüklerden alınan küçük ikramlar, çocukları memnun ediyor

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ramazan Bayramı’na sayılı gün kala bayramların, toplumumuzda sevgi, dayanışma ve paylaşma hislerinin ağırlaştığı özel vakitler olduğunu söz eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocuklarımıza bayramları anlatmak, onlara gelenek ve göreneklerimizden bahsetmek, kıymetlerimizi aşılamak epey değerlidir. Bu özel günlerde çocuklar, çoklukla uzun vakittir görmedikleri aile büyüklerini, teyzelerini, halalarını ve başka yakınlarını görmek için heyecanla beklerler. Bu buluşmalar, yalnızca fizikî bir birliktelik değil, tıpkı vakitte duygusal bir bağın da güçlenmesine imkan tanır. Anneannelerden, babaannelerden ve dedelerden aldıkları küçük ikramlar, çocukları keyifli eder ve onların sevgi ortamında kendilerini daha âlâ ve inançta hissetmelerini sağlar.” dedi.

“Bu özel günleri unutulmaz kılmak ve aile bağlarını güçlendirmek bizim elimizde”

Bu özel vakit dilimlerinde, bağlantıların tazelendiğini ve aile bağlarının da güçlendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Birlikte yapılan yemekler, paylaşılan sohbetler, oyunlar ve klasik ritüeller, ailenin birlikte geçirdiği vaktin pahasını artırır. Bu pahaları ön planda tutarak, çocuklarımıza ve gençlere bu özel günleri unutulmaz kılmak ve aile bağlarını güçlendirmek bizim elimizdedir.” diye konuştu.

Bayramda çocukların rutinine dikkat etmek önemli

Bayramda çocuklar ve ergenler için dikkat edilmesi gereken durumlara da işaret eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bayram tatili, çocuklar için heyecan verici bir periyot olsa da günlük rutinlerin değişmesi birtakım çocuklar için gerilim yaratabilir. Bilhassa uyku nizamı, beslenme alışkanlıkları ve toplumsal etkileşimlerdeki değişikliklere dikkat etmek kıymetlidir. Çocuklarınıza bu değişiklikleri evvelce anlatarak ahenk sağlamalarına yardımcı olabilirsiniz.” dedi. 

Her çocuk farklı. Bayramlarda kimileri toplumsal oluyor, kimileri olmuyor…

Bayram periyodunda toplumsal etkileşimlerin, çocuklar için heyecan verici olabileceği kadar, kimileri için de dert yaratabileceğini lisana getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Her çocuk farklı. Kimileri toplumsal oluyor, kimileri ise konuk geldiğinde odasından çıkmak istemiyor. Bilhassa utangaç yahut içe dönük çocuklar, kalabalık ortamlarda yahut ağır toplumsal etkinliklerde kendilerini rahat hissetmeyebilirler, tasaları artabilir. Bu durumda, çocukların hislerini anlamak ve onlara takviye olmak kıymetlidir. Anlaşıldığını hisseden çocuklar duygusal manada rahatlıyor. Şayet çocuğunuz beşerlerle iç içe olmaktan hoşlanmıyorsa onlara sakin ve inançlı bir ortam sağlamak, toplumsal etkileşimlerin daha kolay ve keyifli olmasını sağlayabilir. Onları akrabaları yahut arkadaşları ile kıyaslamamak, eleştirmemek ve uzun nasihatler vermemek lazım. Kıymetli olan, çocukların kendi suratlarında ve rahat hissettikleri halde toplumsal etkileşimleri deneyimlemelerine imkan tanımaktır.” diye görüşlerini paylaştı.

“Bayram devri, kimi çocuklar için aile içi gerginliklerin artabileceği bir vakit olabilir”

Çocukların duygusal muhtaçlıklarını manaya ve onlara duygusal takviye sağlamanın kıymetli olduğunu da belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bayram periyodu, birtakım çocuklar için aile içi gerginliklerin artabileceği bir vakit olabilir. Bu durumda çocuklarınızla açık irtibat kurarak, hislerini söz etmelerine ve meseleleri çözmelerine yardımcı olabilirsiniz. 

Bayram, çocuklar için ikramların verildiği bir vakit dilimidir. Büyük ikramlar bilhassa sık sık verilince manasını yitirir. Harçlıklar da ikramlar de yetişkinlerin nezaretinde olmalı. Çocuklarınıza, paylaşmanın ehemmiyetini öğretebilirsiniz. Ayrıyeten, fazla ikramların çocuklarda beklenti ve tüketim alışkanlıklarını artırabileceğini göz önünde bulundurmak da önemlidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.